ВестиДруштво

СУБНОР Бечеј: Обележен 4. јули, „Дан борца“

Крај спомен-обележја Заједничка гробница у организацији СУБНОР-а Бечеј одата је пошта страдалим херојима у Другом светском рату који су борећи се за слободу изгубили своје животе.

Празник устанка народа Југославије слави се у спомен на састанак у вили Владислава Рибникара на Дедињу у Београду, на годишњицу сједнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на челу са генералним секретаром КПЈ Јосипом Брозом Титом, кад је донесена одлука о дизању опћенародног устанка против нацифашистичког окупатора и домаћих слугу.

Проглас је започео ријечима: „Народи Југославије – Срби, Хрвати, Словенци, Црногорци, Македонци и други! .. ви сте побијеђени у рату, али нисте покорени. Славне традиције за правду и слободу ваших дједова не смију бити заборављене. Сада је вријеме да покажете да сте достојни потомци својих предака. Сада је вријеме, сада је куцнуочас да се дигнете сви као један у бој против окупатора и њихових домаћих слугу, крвника наших народа. …“

Члан Општинског већа задужен за инвестиције и комуналну област Дане Мандић присуствовао је комеморацији поводом обележавања Дана борца на православном гробљу у Бечеју

„Дан борца, 4. јул, прилика је да одамо посебну врсту пијетета према свима онима који су положили своје животе за све што имамо данас, а то је слобода. Кад год обележавамо значајне датуме у нашем Бечеју, који осликавају историју овог места, увек ми пролети мисао нашег можда највећег југословенског књижевника Меше Селимовића, који је рекао: „Човек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем“. Верујем да 4. јула 1941. године није било лако рећи не, није било лако не пристати на идеологију која је претила да нас потлачи, зароби и вероватно уништи“, рекао је Дане Мандић.

Бечеј је једна од општина која у култури сећења сваке године предано обележава важне историјске датуме поштујући све борце који су своје животе оставили на бранику отаџбине, изјавио је Мандић и додао да је Бечеј познат по свом слободарству и подвизима који нам показују да сви имамо путоказ ка слободи, ка будућности за коју се морамо борити.

„Управо захваљујући људима који су за ту будућност, за слободу морали пушком да се изборе, ми имамо прилику да се у миру, стабилности, својим радом и знањем залажемо за даљу будућност наше заједнице“, закључио је Дане Мандић.

Извор: Општина Бечеј