СУБНОР: Нова организација рада

Општинска организација СУБНОР-а одржала је проошле недеље конференцију за штампу којој су присуствовали Јелена Чешљевић, члан одбора ове организације, Милан Башић и нови председник организације Милун Чукуровић и Дане Дорословачки као и члан општинског веће задужен за спорт, омладину и односе са јавношћу Дане Мандић.

Јелена Чешљевић је на самом почетку конференције сумирала рад ове организације у претходних годину дана и говорила о предстојећој скупштини СУБНОР-а на којој ће бити изабран и званично потврђан мандат новог председника организације Милуна Чокоровића. Она је такође објаснила да је и Нови закон о борцима који је ступио на снагу донео и нову кровну организацију под називом Савез бораца ослободилачких ратова на нивоу Републике која је објединила све чланове, борце, преживеле, чланове њихових породица, учеснике Другог светског рата али и борце који су учествали у ратовима од почетка до краја деведесетих година. Јелена Чешљевић је обавестила постојеће али потенцијално чланство ове нове организације бораца да ће борачка организација и на локалном нивоу морати да се у АПР-у поново региструје и да ће сви морати да поново потпишу приступнице што је посао који ће ова организација морати да уради веома брзо због тога што од тога зависи и састав скупштине која ускоро мора да се одржи.
Јелена Чешљевић је говорила и о циљевима и плановима рада нове/старе организације Савеза бораца у наредном периоду.
Оно што је као један од циљева ове нове организације што је назначено и у Статуту јесте да се борцима и инвалидима утврди правична надокнада за губитак телесног интегритета, то ћемо радити са секцијом која буде покривала ову тематику. Радићемо и на очувању њиховог социјалног, друштвеног и материјалног положаја. Биће нам и посебан задатак очување историјских вредности НОБ-а током Другог светског рата као и истине о НОР-у јер се данас често појављују информације и тумачења неких историчара где се чињенице о овом периоду наше историје искривљују, истина се фалсификује. Та борба за поштовање истине и историјске објективности се односи и на друге периоде српске историје: Први и Други српски устанак, Први светски рат јер постоје тенденција омаловажавања, релативизације. Сви чланови наше организације ће се активно укључити у складу са интересовањима. Ми смо конкурисали и на општинском распису за једна пројекат који нам је одобрен а тиче се сарадње са школама и Канцеларијом за младе за реализацију активности које ће се односи на едукацију младих и деце о прошлости Бечеја. Низ активности за младе и децу у школама, између осталог и обележавање 8. октобра и Дана европе, односно Дана победе над фашизмом 9. маја.“ рекла је Чешљевић

У новим, обновљеним просторијама Савез бораца ће организовати и дежурства да се цео тај процес пререгистрације и поновног прикупљања приступница и чланова убрза. Па ће тако Савез радити понедељком од 10 до 12 пре подне, средом поподне од 18 до 20 и петком од 10 до 12 часова.

Будући председник организације Милун Чокоровић је укратко објаснио и начин на који учесници ратова из деведесетих могу да се региструју у Општини Бечеј и добију статус борца. Од документације потребно је да имају личну карту, уверење Министарства одбране или Војног одсека и решење ПИО фонда о проведеном времену у рату или оружаним акцијама. Када добију Решење о статусу борца са тим могу да попуне приступницу Савеза бораца и да надаље активно участвују у раду ове организације. Он је такође рекао да је један од циљева рада Савеза бораца и утицај на остваривање бенефита за борце који су учествовали у ратовима деведесетих. Савез бораца ће према његовим речима тражити да се оформи у оквиру општине Бечеј и посебна комисија која ће утврдити путем сарадње са општинским органима Правилник о врстама и расподели бенефита борцима које ће локална самоуправа донети.

На крају новинарима се обратио и члан Општинског већа задужен за спорт, омладину и односе са јавношћу Дане Мандић који је овим поводом рекао:
„Када говоримо о раду СУБНОР-а у Бечеју ја бих желео да се овим путем захвалим на њиховом раду и труду да оживе и сачувају историјске моменте, историјске културне тековине и историјски битне датуме које су везане за универзалну људску вредност а то је слобода сваког од нас, слобода у којој сви ми данас уживамо. Од 2012. године ми смо поново обновили обележавање 8. Октобра тога за нас најбитнијег датума у историји Бечеја. Ми смо поносни на то што смо успели да изнесемо са СУБНОР-ом. Ми смо и 2018. године одржали састанак са представницима ове организације где смо прецизирали интензитет и динамику заједничког рада у наредном периоду. Обећали смо јавности али и сами себи да ћемо обновити споменике који носе имена и бисте најважнијих људи који су дали свој живот за ослобођење града Бечеја. До сада смо успели да уз помоћ Завода за заштиту споменика културе обновимо четири од пет предвиђених биста и ти радови су коштали негде око 770.000 динара од стране Покрајинског завода а општина Бечеј је издвојила негде око 120.000 динара. Дуга фаза ће обухватити нешто што представља трн у оку свима нама када пролазимо центрома града, то је биста Здравка Гложанског, особе по којој се зове и школа у Бечеју и улица и према којој смо као грађани Бечеја дужни да имамо велико поштовање. Ми смо издејствовали и сагласност од Завода да уредимо и обновимо крајем ове или почетком наредне године спомен обележје тзв. „Зид смрти“ где су бечејски родољуби дали своје животе за слободу града. То ћемо такође заједно са СУБНОР-ом не само да урадимо у наредном периоду него и да заједнички представимо. Мени је такође драго што смо са овом организацијом успели и да разговарамо и на тему финансирања удружења, тако да је СУБНОР по први пут ове године конкурисао за финансијска средства код општине Бечеј и информација која је доступна на увид јавности је да је ове године СУБНОР добио значајна финансијска средства за пројекат који се везује за очување историјски тековина на територији општине Бечеј и радујем се што ћемо и уз помоћ општине и уз помоћ Канцеларије за младе заједнички спроводити активности које ће омладину едуковати о свему ономе што се некада дешавало а везује за период од пре 6,7 деценија. Када се говори о бенефитима за борце у контексту новог закона који је ступио на снагу почетком ове године, општина Бечеј ће свакако размотрити да све оно што је у њеној ингеренцији да у оним установама у којима је она оснивач покуша да изнађе одређене олакшице у виду бесплатног паркинга или умањених рачуна за комуналије за све оне који су оставили своје животе или су изгубили телесни интегритет на ратиштима и оружаним сукобима, који су бранили нашу земљу да као држава, систем и локална самоуправа нађемо начин како би им се бар мало одужили.“ рекао је Дане Мандић.