Óbecse

Támogatja az önkormányzat a munkavállalást Óbecsén

Ebben az évben 5,4 millió dinárt költhet el az óbecsei önkormányzat foglalkoztatásra, ebből a pénzből az önfoglalkoztatást és a szakmai gyakorlatszerzést támogatják majd. Mivel Óbecse fejlettség tekintetében az önkormányzatok második csoportjába tartozik, közmunkát nem finanszírozhat. Tavaly 2848 személy szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában Óbecsén, és a munkanélküliek 53,65 százaléka nő volt. Egy évvel korábban, azaz 2017-ben ez a szám 3312 volt.
Dragan Kovačev, a helyi foglalkoztatási tanács elnöke szerint a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy azok, akik önfoglalkoztatási támogatásban részesültek, a mai napig dolgoznak, így ezek az intézkedések eredményesnek bizonyultak. Az idén tíz önfoglalkozást segít majd anyagilag az önkormányzat, 12 személy elhelyezkedését pedig szakmai gyakorlat megszerzésének a biztosításával könnyítenék meg. Az önfoglalkoztatási támogatás egyszeri összege 200-240 ezer dinár között lehet. A szakmai gyakorlat megszerzését – a végzettség fokától függően – 6-12 hónapon át finanszírozza az önkormányzat. Amíg a szakmai gyakorlat megszerzése tart, az alkalmazott személyeknek a fizetségen felül az útiköltségét is megtérítik – ugyancsak a végzettségtől függően – havi 16 ezer és 20 ezer dinár közötti összeggel. A pályázatok valószínűleg a nyáron fognak megjelenni.
Csütörtökön a foglalkoztató cégeknek tartottak ismertetőt az óbecsei községháza nagytermében, ahol a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat foglalkoztatáspolitikai programok és intézkedések megvalósítását támogató, február 22-én megjelent pályázatait ismertették a szakértők. A cél az volt, hogy minél több kis és közepes vállalkozás is megismerje ezeket a foglalkoztatási támogatásokat, ők ugyanis eddig ritkábban éltek ezekkel a lehetőségekkel. A pályázati programok megvalósítására négymilliárd dinárt biztosítanak, további 550 millió dinárt pedig a sérült személyek rehabilitációjára és foglalkoztatására fognak fordítani Szerbiában.

Fehér Rózsa