Óbecse

Te mit teszel a környezetedért?

Eco-Friends – a csoport, amely környezettudatosságra neveli Vajdaságot

A környezetvédelem már mindennapos témává vált nálunk is. Szerencsére egyre többen próbálják felhívni a figyelmet a természet és a bolygónk megőrzésének fontosságára. Nemrégiben egy barátom által tagja lettem az Eco-Friends csoportnak a facebook közösségi oldalon, hiszen én is igyekszem egyre aktívabban foglalkozni ezzel a témával. A több, mint hétszáz csoporttag között számos óbecsei is van. A tartalom környezettudatos termékeket, hasznos praktikákat, tanácsokat kínál. Azzal a céllal, hogy mások is kedvet kapjanak tenni valamit a környezetükért, a közösségi oldalon létrehozott Eco-Friends néven futó csoport megálmodójával és koordinátorával, Kiss Tímeával készítettem interjút.
Honnan jött az ötlet, hogy elkezdj környezettudatos eszközöket készíteni, majd létrehozd ezt a csoportot?
– Ami miatt úgy határoztam belekezdek egy környezettudatosabb életbe, hogy egyre inkább elkezdett rémiszteni a tudat, hogy az emberek a világ minden táján napról-napra egyre jobban pusztítják a Földet. A közösségi felületeken és a média legkülönbözőbb felületein is egyre több hír lát napvilágot ezzel kapcsolatban, ami azt eredményezi, hogy az ember egyre többet olvas és lát mindebből. Nem volt ez másként velem sem. Ennek köszönhetően kezdtem el utána járni annak, hogy én, itt, ebben az apró kis Vajdaságban hogyan és mit tudok tenni mindez ellen. Hogyan tudom a cselekedeteimmel és a döntéseimmel egy fokkal biztonságosabbá és egészségesebbé tenni a környezetem. Esetleg hogyan tudok hozzájárulni ahhoz, hogy megakadályozzuk a sokak által emlegetett klímakatasztrófát. Habár sokan azt hiszik, hogy a környezettudatosság luxus és drága mulatság, azt kell, hogy mondjam, ez a fajta életmód sokkal egyszerűbb és megfizethetőbb, mint azt bárki hinné. Persze ehhez elengedhetetlen az is, hogy én maximálisan hiszek abban, hogy az apró cselekedetekkel is képesek vagyunk nagy dolgokra, és, hogy a világ mindig szebbé tehető.
Milyen termékeket kínálsz a csoportban?
– Lassan már egy éve foglalkozom Magyarkanizsán ezeknek a termékeknek az árusításával. Először a legszűkebb környezetem vásárolta meg őket, majd a hírük szájról szájra terjedt, és kíváncsiságot keltett, így aztán rövid időn belül megnőtt a vásárlóim száma. A csoportot decemberben hoztam létre. Az érdeklődők egyelőre a Facebookon létrehozott csoporton keresztül tájékozódhatnak arról, hogy pontosan miket értékesítek, és mennyiért, illetve ugyanitt rendelhetnek is tőlem. Az termékek átvételéről is itt egyeztetek a vásárlóimmal, ezenkívül örömmel ismertetem velük a helyes használatukat és a róluk való tudnivalókat. Az árut külföldről szerzem be.
Kik voltak az elsődleges célcsoportod?
– Igazából nem volt különösebb célcsoportom. Az vezérelt, hogy minél több ember gondolkodjon hasonlóképpen, mint én, és tegyünk valamit az ellen, hogy a Földünk pusztulásnak induljon.
Hány tagja van eddig a csoportnak és ki lehet tag? Mi alapján fogadod el a kérelmet valakitől, hogy belépjen a csoportba?
– Már 800 körülire nőtte ki magát az Eco-Friends csoport, amin őszintén meglepődtem, nem számítottam rá, viszont nagyon örülök, hogy az embereket érdekli a környezettudatosság.  Nincs különösebb ok, amiért ne fogadnám el az embereket, hogy a csoportom tagjai legyenek. Igaz, volt sok külföldi, főlek török nevezetű személyek, akik be szerettek volna lépni a csoportba, fogalmam sincs, hogy hogyan találtak meg. Őket elutasítottam.
Milyen tartalmakat jelentetsz meg a csoportban és milyen sűrűn?
– Próbálok hetente több alkalommal is megosztani posztokat, leginkább a környezettudatos termékekről, hogy mit mivel helyettesíthetünk, miért óvjuk a Földünket. Kedveskedem házi praktikákkal, hogy természetes alapanyagokból, hogyan tudunk takarítani, illetve, hozok elrettentő képeket, hogy az emberek szemét végre felnyissam. Ha például nejlon zacskót használnak, azok végül az óceánban végzik, így az élővilág fogja megszenvedni az emberi hülyeséget.
Honnan veszed az inspirációt/ötleteket a tartalmakhoz, termékekhez?
– Több környezettudatos oldalt követek a világhallón, és az ő engedélyükkel ezeket meg is oszthatom.
Milyenek a visszajelzések a csoporttagoktól és a vásárlóidtól?
– Egyenlőre nagyon pozitívak, habár többségében privát üzenetben kapom a visszajelzéseket, ezért arra biztatom a vásárlókat, hogy nyugodtan osszák meg a csoport többi tagjával is a véleményüket, tapasztalatukat.
Tudnál adni néhány tippet az embereknek, amik nagyon egyszerűek, mégis nagyban hozzájárulnak a környezetvédelemhez? Hátha kedvet kapni kicsit odafigyelni a környezetükre.
– Erről nagyon sokat tudnék írni. Talán az első és legfontosabb, hogy fejben döntse el az illető, nem szabad erőltetni. Hiába akarom én, hogy környezettudatosan éljen, ha valaki nem akar, akkor nem tudom befolyásolni. Az eleje nehéz, nem könnyű beleszokni, ez mondjuk úgy van, mint a diétánál. Először nehezen megy, de később már az életünk részévé válik. Néhány tipp és már is jobban érezzük magunkat. Például vigyünk magunkkal vászonszatyrot, autó helyett bicajozzunk, töltsük újra az üvegünket, váljunk meg a felesleges műanyag dolgoktól, komposztáljunk, hagyjuk el a műanyag szatyrokat, környezetbarát tisztítószerekkel takarítsuk az otthonunkat. Ezek közül egyik sem kerül a pénzbe.
Nem gondoltál még arra, hogy együttműködj más környezetvédelmi szervezetekkel, intézményekkel? Esetleg, hogy öko-eseményeket szervezz? Vagy már volt példa ilyenre?
– Megfordult már a fejemben és már többen is javasolták, de a jelenlegi helyzet miatt, most csak a virtuális világ maradt.

D.P.