Друштво

Техничка школа Бечеј: Свечаном академијом обележена школска слава

У Градском позоришту је и ове године одржана централна средњошколска прослава школске славе Свети Сава чији је овогодишњи организатор и „домаћин“ била Техничка школа.

Приредба коју су тим поводом организовали ученици и наставници ове школа, уз традиционално гостовање и остале две средње школе, изведена је пред препуном салом ученика, наставника, званичника општине и црквене општине.

На самом почетку како то обичаји налажу интонирана је Химна Светом Сави коју је извео хор ученика Техничке школе. Директорка школе Тијана Грујић је у свом говору на почетку академије нагласила да школе свакако имају мисију да васпитавају и да уче децу али да су веома важни и принципи човекољубља, што је такође, према њеним речима легат Светосавља, један од најважнијих принципа које треба да пренесу деци и следећим генерацијама.

„Желим да док уживате у овој вечерашњој академији осетите све оно што нам је Свети Сава заветовао, уз образовање које негујемо не смемо да заборавимо на честитост, на поштење, на посвећеност, на човекољубље, на висок морал, пристојност, јединство, на измирење, на саборност, на савест и на разум. Да поуке које нам је Свети Сава оставио дубоко урежемо у наша срца и наше главе“ – рекла је у поздравном говору директорка школе Тијана Грујић.

У наставку програма академије  ученици Техничке школе извели су неколико перформанса са порукама учења српског просветитеља, наступио је и хор Економско-трговинске школе као и ученици са рециталом Иве Андрића, наступио је и бечејски дечији црквени хор и хор одраслих „Свети Георгије“, ученици Гимназије са својим рециталом, КУД „Ђидо“ и други.

Поздравну беседу одржао је и протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски. Он је поновио поруку о значају развијања човекољубља. Он је говорио и о просвећивању српског народа и о основним постулатима на којима почива духовност Српске православне цркве и учења Светог Саве.

Присутнима се обратио и председник општине Бечеј који је говорио о важности подршка локалне самоуправе образовању. Он је истакао важност образовања и писмености у Србији и нагласио да се баш због тога овај дан обележава и као Дан просвете у Републици Србији.

„Образовање је основа личног али целокупног друштвеног напретка, писмености али и духовности. Писменост не значи само усавршавање технике писања и читања, то је заправо пут који нам омогућава да боље разумемо дешавања у свету, да имамо критичко размишљање и да можемо да активно учествујемо у друштвеним дешавањима. Као неко ко долази из сфере образовања желим да похвалим наше уважене домаћине, све наставнике, ученике који су активно припремили ову свечану академију.“ – рекао је председник општине др Вук Радојевић. Он је такође поменуо и навео неколико важних мера и пројеката које је локалне самоуправа у циљу подршке образовању у Бечеју започела током претходног периода, од бесплатног вртића и улагања у школску инфраструктуру до бесплатног превоза за ученике средњих школа.