Економија

Хотел почиње да ради у јуну ове године?

U Zmaj Jovinoj ulici u Bečeju na placu u blizini Jodne Banje je pre nešto manje od tri godine godine, tačnije 4. marta 2021. godine, svečano postavljen kamen temeljac za hotel sa četiri zvezdice „Experience“.

Investicija je tada zvanično bila vredna oko 2.5 miliona evra. Od tada po ko zna koji put najavljeno je da se ovaj hotel privodi kraju. Tokom poslednjih godina hotel je prošao i kroz izvesne vlasničke transformacije, barem imenom firme, ranije firma „Obrock food“ koja je dobila donaciju postala je sada EXPERIENCE LUX doo, zastupnik je isti, ista je i adresa firme, i to je sada i zvanično vlasnik ovog objekta. Prema ugovoru sa Fondacijom Prosperitati tada akcionarsko društvo „Arthur Bergmann“ iz Mađarske je potpisalo ugovor sa ovom fondacijom za zajedničku izgradnju hotela sa ulogom od milion evra, ostatak je trebalo da obezbedi fondacija. U Bečeju je tada registrovana i lokalna firma pod nazivom „Obrock food“ čiji je zastupnik bio Deže Feher, koja se prema opisu iz APR-a bavi delatnošću restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata. Ta firma je tada na konkursu Fondacije Prosperitati dobila oko milion evra za ovu investiciju.

Kasnije, izgradnja svakako nije išla glatko i u predviđenom roku, jer je hotel prema tom ugovoru trebalo da bude završen još u decembru 2021. godine.

Kada je izgledalo da se, pre više od godinu dana, hotel privodi kraju prvi put su i raspisani konkursi za popunjavanje radnih mesta u hotelu i to preko lokalne filijale Nacionalne služba za zapošljavanje, no taj konkurs je kasnije otkazan.

Dakle, sada sledi klapa dva, ako je sudeći po najnovijoj informaciji, ovog puta hotel bi uskoro trebalo da počne sa radom, sredinom ove godine. Rok koji je u oglasima najavljen je jun 2024. godine.

U oglasu koji je ponovo raspisan kod NSZ za popunjavanje radnih mesta sada stoji da se traži direktor hotela, tehničar održavanja, šef kuhinje i menadžer prodaje za sada. Da podsetimo, u pitanju je je hotel sa oko 25 soba i tri apartmana koji je kako je prvobitno najavljeno trebalo da u svom sklopu ima i spa centar, teren za mini golf, restoran, teretane i druge propratne sadržaje.

Zadnjim delom hotel gleda na Goranski rasadnik pa je ovim projektom predviđeno i uređenje tog okolnog prostora. Za sada je taj prostor vidno zapušten. Koliko je na kraju izgradnja ovog hotela koštala, tačnije negova ukupna vrednost, za sada se ne zna jer je u međuvremenu cena iz-gradnje otišla daleko od predviđenog. Prošlo je skoro tri godine od početka, od postavljanja kamena temeljca, cene izgradnje su od tada otišle u nebo.

Nadamo se da ćemo imati priliku da kada se hotel konačno otvori dobijemo sve ove informacije, posebno ako je fondacija Prosperitati jedan od investitora.