Тесто (таљателе) са тиквицама и лимуном
Потребно:
2 тиквице средње величине
200 грама крем сира или две веће пуне кашике милерама (може и фета сир али га претходно „разблажити“ са мало милерама)
зачини: 1-2 чена белог лука, со и бибер и пола кашичице туцане паприке
1 лимун
500 гр таљатела или шпагета или букатини тестенине (дебљи шупљи шпагети)
1 дл уља и мало маслиновог и сецкани пешун и свежа мента
пармезан
Припрема: Исецкати тиквице са кором заједно (добро опрати) па прво пресећи на половине уздуж, па на тање шните – полумесеце (не треба претанко) и ставити на вруће уље да се прже у дубљи тигањ и додати зачине (бели лук изрендан, со, бибер, туцану паприку по укусу) кад таквице буду мекане и почну да се прже (испари вода) додати милерам или крем сир али не превише само да повеже масу и буде кремасто. Изрендати корицу од пола лимуна и додати сок од пола лимуна на крају, першун и менту. Скувати тестенину и прелити умаком, још мало промешати на ватри заједно. На крају попрскати са мало маслиновог уља за укус и нарендати пармезана пре служења.
Ово је одличан летњи ручак, лимун је обавезан јер даје свежину и укус, веома брзо се спрема јер тиквицама не треба више од 10-так минута да се термички обраде и освежава посебно на летњим врућинама.