Óbecse

The LEGO® Story

Az óbecsei Kovács Jónás pályaművét limitált  szériában dobja majd piacra a Lego

Egy fiatal óbecsei dizájner tervével ünneplik a Lego-kocka hatvanadik születésnapját. A Szegedi Tudományegyetemen programtervező-informatikusnak tanuló 19 éves Kovács Jónás The LEGO® Story című munkája több mint 400 ötlet közül került be a legjobb 16 közé. A Lego cég történetét bemutató pályamunkára egy nap alatt összegyűlt a szükséges megrendelés – ez azt jelenti, hogy hamarosan 2500 darabos limitált szériában legyártják és piacra dobják a The LEGO® Story című munkát. Jónással óbecsei otthonában beszélgettünk.
Mikor találkoztál először a Legóval, és miért ejtett ennyire rabul?
Először a nagyobb, Lego Duplo kockákkal játszottam, ugyanis már születésemkor voltak Legók a szűkebb és tágabb családban is. Négyéves lehettem, amikor az első, saját kis Legókat kaptam, és azóta folyamatosan játszom. Szerintem azért ejtett így rabul, mert egy dobozból több mindent össze lehet rakni, nincsenek határok a játéklehetőségben. Akkoriban az volt a nagy álmom, hogy Lego-várost építsek, mert a katalógusokban azt láttam. Ezt sikerült is megvalósítanom.
Jelenleg mekkora készleted van?
Nagyjából 50 ezer kockám van. Létezik egy adatbázis, amelynek köszönhetően könnyen nyomon lehet követni a kollekciónkat.
Évente körülbelül 20 milliárd kocka készül, ez óránként 2,3 millió kockát jelent. Szerinted mi a népszerűségének a titka?
A titok szerintem a kombinációs lehetőségekben rejlik, hiszen nem csak azt építhetjük meg, ami a dobozon van, ráadásul a különböző készletek is kombinálhatók egymással. Az is nagyon érdekes, hogy a régi, a legelső kockák is a mai napig kompatibilisek a mai elemekkel. Lényegében csak a képzeletünk tud határt szabni ennek a játéknak.
Maga a kocka tavaly lett hatvan éves, erre a jubileumra írtak ki az év végén egy nemzetközi pályázatot tervezők részére. Milyen pályázatról van pontosan szó?
A pályázatot kifejezetten felnőtt Lego-rajongóknak írta ki a Bricklink és a LEGO Group közösen, speciális, ugyancsak felnőtteknek szánt készletek tervezésére. Én egy a jubileumhoz illeszkedő készlet mellett döntöttem, amit három hét alatt sikerült megterveznem. A négy dioráma időrendben mutatja be a Lego gyártásának meghatározó korszakait, a 30-as évek asztalosműhelyétől a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépén keresztül, a modern tervezőirodáig és gyártósorig.
Több mint 400 pályamű érkezett, ebből 16-ot választottak be a legjobbak közé, és közöttük van a tiéd is. Mi volt a pályázat tétje?
Pontosan 443 pályamunka érkezett be, ebből a Lego-tervezők választottak ki 16-ot. Ezekre február elsejétől április 15-éig lehet előrendeléseket leadni, és hármunknak már az első napon sikerült elérnünk a 100 darabos minimumban meghatározott gyártási feltételt. Ez azt jelenti, hogy 2500-as limitált szériában kiadják a készleteinket.
Mivel magyarázod azt, hogy a te pályaműved, a The LEGO® Storya zsűri és a Lego-rajongók tetszését is elnyerte?
Már a tervezéskor is abban reménykedtem, hogy a témaválasztás másoknak is tetszeni fog. Azt gondolom, azért lett ilyen népszerű, mert minden felnőtt Lego-rajongó jól ismeri a Lego történetét, és azonosulni tudnak az általam megálmodott készlettel.
Volt más koncepció is a fejedben vagy az első perctől kezdve erre az ötletre összpontosítottál?
Kezdetektől fogva ez volt a koncepcióm, de egy kicsit más formában, ugyanis eredetileg csak egy Lego-gyár volt a fejemben – volt is néhány évvel ezelőtt egy ehhez hasonló építményem. Végül a Lego-történelem állomásait bemutató szobákká alakult át az ötletem.
A versenytársak közül kiknek a munkája tetszett neked?
Van több kedvencem is, az egyik a fehér oldtimer autó, mert én ezeket is szeretem nézegeti, de nagyon tetszik a listavezető westernes épület is. Van például egy régi típusú tűzoltóautó is, nagyon szépen sikerült a kivitelezése, és érdekes a három dimenziós kincses térkép is.
Ha valaki rendelni szeretne a te termékedből, hol és mennyiért teheti ezt meg?
A Brickling oldalán lehet előrendelni a többi 15 készlettel együtt, az enyém 100 dollárba kerül.
A Lego mostanra jóval többet jelent egy egyszerű játéknál, valóságos kultusza van, követői szobrokat, mozaikokat alkotnak, összetett gépeket készítenek. Vannak programozható kockák is, melyekkel bonyolult műveleteket lehet végrehajtani.
A Lego Mindstormsról van szó, sajnos én még nem próbálhattam ki. Ezek olyan robotok, amelyekből elég érdekes dolgokat lehet kihozni, például Rubik-kockát kirakó robot is készült már.
Neked milyen további Legós ambícióid vannak?
Leginkább saját tervezésű építményeket szoktam összerakni, és a moduláris házakat gyűjtöm. Ezekből minden évben egy darabot ad ki a Lego limitált példányszámba, kifejezetten felnőtteknek.
Ez azt jelenti, hogy ez egy meglehetősen költséges hobbi.
Igen, költséges nagyon, de szerintem megéri.
Mikor és mennyi időt tudsz erre a hobbira szánni?
Általában a téli és a nyári szünetben van rá időm, de szerencsére ma már léteznek digitális kockák is, és számítógépen bármikor tervezhetek valamit.
Beszéltünk arról, hogy vannak számítógéppel vezérelhető kockák. Te programtervező-informatikusnak készül. Szeretnéd majd magad ezen a téren is kipróbálni?
Igen, a kettőt össze lehet kapcsolni, hiszen ahogyan már említettük, a Legóhoz kapcsolódóan is lehet robotokat programozni. Ez engem is nagyon érdekel és remélem, hogy sikerül majd kipróbálnom.
Mit szeretnél legközelebb csinálni?
Szeretnék kiállításokon saját dolgokkal részt venni. A Legónak van egy weboldala, amelyre lehet készletterveket benyújtani, lehet, hogy ezzel is megpróbálkozom.
Forrás: Magyar Szó, szerző Fehér Rózsa