Óbecse

Tolerancia, mint összetartó erő

Hagyományos szavalóverseny a kultúrkörben
Idén immár tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Tolerancia-napi szavalóverseny Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A hagyományos rendezvényen a magyar osztályba járó diákok szerb nyelven, a szerb anyanyelvű tanulók pedig magyar nyelven szavaltak. Ez évben a kultúrkör a Perem Magyar Színházi Egyesülettel szervezte meg e tradicionális megmérettetést a Tolerancia Napja alkalmából.
– Megfordult a fejünkben, hogy lemondjuk a versenyt, de tudjuk, hogy a tanulók és tanáraik nagyon készültek a szavalóversenyre. Szeretik ezt a rendezvényt, erről árulkodik a versenyzők száma is. Összesen ötvenegy versenyző nevezett be, Bácsföldvárról, Dreáról és Óbecséről. Az előírt egészségügyi és elővigyázatossági intézkedéseket komolyan vettük és betartottuk, két csoportra osztottuk a szavalókat, kísérők nem tartózkodhattak a helyiségben, csak a versenyzők, valamint maszkot viselt mindenki – nyilatkozta Cseszák Korcsik Anikó, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör munkatársa.
A Tolerancia Nemzetközi Napja egy nemzetközileg elismert ünnepnap, amelyet az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) kezdeményezésére 1996 óta minden évben november 16-án ünnepelnek szerte a világon.
A tolerancia tiszteletet, a sokszínűséget, a különböző kultúrák elfogadását és megbecsülését jelenti. Óbecse, mint multikulturális község hosszú évek óta a lakosai békés együttéléséről ismert. Ez egy olyan kincs, amellyel a világban kevesen dicsekedhetnek.
– Mi, óbecseiek büszkélkedhetünk azzal, hogy sokkal gazdagabbak vagyunk azoktól, akik híján vannak a kulturális, vallási sokszínűségnek. Községünkben is több különböző nemzet, nemzeti közösség él már évtizedek óta tisztességben, békességben egymás mellett, egymással. Többek között ez a kivételes helyzet bátorított fel bennünket arra, hogy megszervezzük ezt a rendezvényt, amelynek köszönhetően bemutatjuk és megmutatjuk a másságból, annak elfogadásából eredő együttélés áldásait. A célunk az, hogy megmutassuk országszerte a különböző kultúrák és nemzeti hagyományok együttélésének előnyeit, hogy nem csak toleráljuk, hanem elfogadjuk a sokszínűséget, támogatjuk a másikat, tiszteljük egymás kultúráját-hagyományait – mondta Rókus Zoltán, a Perem Magyar Színházi Egyesület elnöke.
A zsűrit Marijana Đaković, a Népkönyvtár munkatársa, Magyar Zsófia, a Szabadkai Népszínház színésznője, Péter Diana, az óbecsei Ifjúsági Iroda koordinátora, valamint Šormaz Izabella, Óbecse Község Gyermekbarát Egyesületének elnöke alkották.
A magyar nyelven szavaló alsósok kategóriájában Teodora Crnogorac bizonyult a legjobbnak a bácsföldvári Svetozar Marković iskolából. Őt Branislav Sladić követte a Zdravko Gložanski iskolából, Óbecséről. Harmadikként Ognjen Vusanović, az óbecsei Sever Đurkić iskola tanulója végzett. Különdíjat kaptak Trivković David, az óbecsei Sever Đurkić iskolából, Vrekić Lazar és Bogdan Kastratović, a dreai a Petőfi Sándor iskolából. A magyar nyelven szavaló felsősök mezőnyében a képzeletbeli dobogó első fokára az óbecsei SOŠO Bratstvo iskola diákja, Kruezio Lav állhatott, második lett az óbecsei Sever Đurkić iskola diákja, Dmitar Mraović, míg a harmadik díjat Jovan Gospić és Doroteja Mraović osztották. Ők mindketten az óbecsei Sever Đurkić iskolát képviselték.
A szerb nyelven szavaló alsósok között Ferenci Orsolya, a dreai Petőfi Sándor iskola növendéke, illetve Lovas Amadea, az óbecsei Sever Đurkić iskola diákja nyerték el legjobban a zsűri tetszését. Második helyezett Kúti Hanna lett az óbecsei Petőfi Sándor iskolából, harmadikként Szeles Patrik végzett, szintén az óbecsei Petőfi Sándor iskolából. Különdíjat érdemeltek ki Fiser Márk, az óbecsei SOŠO Bratstvo iskolából és Balázs Bettina, az óbecsei Sever Đurkić iskolából. A szerb nyelven szavaló felsősök kategóriájában három első díjat ítélt oda a zsűri. Fekete Anna és Szél Adrián, az óbecsei Zdravko Gložanski iskola tanulói, illetve Varró Tódor, az óbecsei Petőfi Sándor iskola diákja bizonyultak a legjobbnak. Második díjasként térhetett haza Gondos Réka, aki az óbecsei Petőfi Sándor iskolát képviselte. Harmadik helyen végzett Topor András, az óbecsei Zdravko Gložanski iskolából. Különdíjban részesült Halápi Natália, az óbecsei SOŠO Bratstvo iskola szavalója.
– Számomra a tolerancia egyenlő a különbözőségek, másságok elfogadásával, azaz elfogadni a másikat, olyannak amilyen, azon kívül, hogy észrevennénk azt, hogy ő szőke, én barna; ő idős én fiatal, ő színes bőrű, én fehér, ő szerb, én magyar. Oviban kétnyelvű csoportba jártam, úgy érzem, már azóta tudok egyenlőséget tenni emberek/gyerekek között, a nemzetiségre való tekintet nélkül. Az első szavalóversenyem a PSMK Tolerancia-napi versenye volt elsős koromban. Azóta minden évben részt veszek ezen a megmérettetésen. Szeretem Miroslav Antić verseit, szívesen szavalom. Idén a Ptica című versre esett a választásom, ezzel indultam a Tolerancia-napi versenyen. Általában mély érzéseket vált ki belőlem valamennyi Mika Antić vers. Szeretem, hogy mély érzésekről ír, azok pedig a kedvenceim. Sikeres választásnak bizonyult, ugyanis osztott első helyet értem el vele – mesélte lelkesen Varró Tódor.
A Tolerancia-napi szavalóverseny a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság és a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

D.P.