ДруштвоСервис

Тренутно у Зеленој улици …

ЈП „Комуналац“ данас пре подне (среда) орезује дрвеће у Зеленој улици …

Сваки пут када се овако ореже дрвеће за већину грађана ово је шок, и у ери „велике сече“ дрвећа у целој држави ово с разлогом изазива реакцију … ипак „струка“ (тачније др. Гугл) каже да је орезивање на овај начин добар поступак.


„Подмађивање стабла, у првом реду, подразумева редукцију крошње. На тај начин смањује се потреба корена за дубљим и даљим продирањем у ширину и дубину, с циљем стварања довољне количине хране и воде. За већину биљних врста, посебно  за оне које стварају много биљног сока, препоручује се крај јесени, односно период када биљка одбаци лисну масу и улази у период мировања. На тај начин биљка је поштеђена од стреса, или је то бар сведено на минимум.

Platanus x acerifolia ( јаворолисни платан) може да досегне висину 30 – 40 м, а ширину 15 – 25 м, има снажан и дубок коренски систем, отпорна је на јако орезивање, краткотрајне поплаве, сув ваздух, изразито високе и ниске температуре и аерозагађења.  Прво орезивање подразумева драстичну редукцију крошње, док се наредна орезивања спроводе у време јесени, током следећих година  с циљем правилног формирања нове крошње. Редукција крошње врши се с споља према унутра. Код дрворедних садница, редукција подразумева орезивање свих крошњи стабала на претежно исту висину. Прво се уклањају све одумрле, болесне или прегусте гране. Веће и дебље гране уклањају се постепено, дeo по дeo. Код дебљих грана прво се уклања већи дио тежине: парцијално се одреже  грана најмање 30 цм од дебла, а потом се реже мало даље, с доње стране. Обавезно је направити доњи рез, да се грана не би одломила на средини реза, кора огулила све до дебла, а место реза постало осетљиво на заразе. Уколико треба одстранити целу грану, она се реже са спољне стране лежишта – малог задебљања на месту гдје се спаја с деблом. То је есто где се ствара заштитно ткиво – калус, које ће једном прекрити рану. Никада се рез на прави равно са деблом, јер то оштећује природно мјесто заштите стабла, па је оно осјетљивије на болести. Што се смањења штета на коловозу и тротоару тиче, за драстичније операције на корену је касно. Нивелисање неравнина на пешачкој зони, које би подразумевало уклањању целих делова корена је неприхватљиво, јер би би знатно угрозило саму статику стабла. У даљем периоду ови платани се морају  редовно одржавати.“