КуварРазонода

Турске пиде (pidas)

Турске пиде су одлична замена за пицу, за вечеру или ручак.

Умесите укисело тесто: потпите један квасац у 2 дл топле воде са једном кашичицом шећера, кад квасац проради додајте још чашу топле воде (1 до 2 дл) и око 500 грама оштрог брашна и једну кашику путера или масти, додајте кашичицу соли. Замесите укусело тесто да буде глатко и добро израђено и оставите да се тесто дигне и удвостручи. Можете купити тесто у пекари или продавници ако желите да буде брзински ручак.

Фил: Издинстати на мало уља ситно сецкану једну главицу лука, 1 ситно исецкан велики парадајз па додати 200 грама млевеног меса. Укувати фил да буде густ и оставити да се мало прохлади. Зачинити по укусу, бибер, со, бели лук, оригано, босиљак, туцана паприка …

Поделити тесто на 4 дела и разваљати на дугуљасте овале. По средини теста уздуж ставити фил, покрити благо страницама и на крајевима спојити странице да се направе мали чамчићи. Посути наренданим тврдим сиром или моцарелом и пећи у рерни као пицу, док не порумени тесто и док се сир не запече. Можете одгоре да разбијете и једно јаје на пола печења да остане ровито.

Алтернативни филови: бланширани шпанаћ, фета сир и јаје, динстани патлиџан са парадјазом и луком, исецкана печена парика са подливеним сиром, само сир и зачини, пржени шампињони са тврдим сиром или моцарелом…