Друштво

У Србији 222 особe заражене вирусом Covid 19, од сутра забрана кретања за све од 17 до 05 часова

22.март 18.00 часова

Mинистарство здравља Владе Републике Србије саопштило је да су у нашој земљи до данас, до 18 часова, регистрована укупно 222 потврђенa случаја COVID-19.

 Од последњег извештаја, тестирани су узорци 61 особе, од којих je 34 позитивнo и 27 негативнo на нови коронавирус.

Од 34 потврђена случаја од последњег извештаја, њих 21 је хоспитализовано, без компликација, стабилног општег стања, док њих 13 има лакшу клиничку слику и налазе се у кућним условима.

У националној референтној лабораторији Института Торлак до данас, до 18 часова, тестирана је укупно 761 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.


Председник  Републике Србије Александар Вучић саопштио је на вечерашњој конференцији за новинаре да ће предложити Влади да од сутра забрана кретања буде продужена и да траје од 17 часова до 5 сати ујутру.

 Вучић је упозорио на то да ако и то не буде довољно, ова мера ће бити ширина и даље, и поновио молбу грађанима да не излазе напоље.Он је рекао да је то веома тешка мера, али да дисциплина грађана није била довољна.Председник је рекао да ће ту меру вечерас предложити Влади, и да верује да ће она бити прихваћена.

Вучић је рекао да је данас био најтежи дан за Србију, јер је утврђено да је заражено још 36 особа, што је укупно 171 заражени новим коронавирусом.Он је упозорио на то да ће број заражених бити сваки дан све већи и већи, уколико грађани Србије не промене своје понашање.

Већ у уторак ће бити 24 сата полицијски час, ако се не будемо придржавали наведених мера, упозорио је он и додао да ће забрана кретања у понедељак бити од 14 сати, а већ од уторка 24 часа.

Председник је још једном апеловао на грађане Србије да не излазе напоље без преке потребе.

Вучић је најавио да ће у апотекама у Србији у четвртак следеће недеље  бити 15 милиона заштитних маски, које ће бити подељене грађанима.

Онда нам, како је додао, следи још 35 милиона маски, па још 50 милиона маски, при чему је већ купљено 49,5 милиона маски.

Према његовим речима, Јумко, Подравка и Галеника производиће маске, биће купљена и машина за производњу маски, а биће ангажоване и мање фабрике за њихову производњу.

Председник је рекао да је у међувремену за клиничке центре набављен натријум хипохлорид, који је најбољи за дезинфекцију болница.

Такође, он је потврдио да ће од понедељка почети производња квасца, а од уторка и среде наредне недеље и 70-процентног алкохола.

Све што можемо да произведемо у Србији, трудимо се да произведемо и успећемо то да урадимо, поручио је Вучић.

Извор: сајт Владе РС