ДруштвоКултура

Уместо концерта ватромет за „Бечеј ноћу“

Почетна идеја када је манифестације „Бечеј ноћу“ први пут организована била је да буде својеврстан почетак летње културне и забавне сезоне, да полако из године у годину буде све препознатљивија и ван граница наше општине као културни садржај који ће привући већи број посетилаца у град, туриста и публике. Идеја је била да се од једне до две вечери музичког фестивала углавном поп и рок звука читава манифестација полако претвори у целодневне програме различитих садржаја који ће привући велики број посетилаца различитих узраста и интересовања. До сада су у претходне три године биле одржане дводневне манифестације са вечерњим концертним делом и дневним програмима. Током дневних програма биле су организоване радионице, ликовне колоније и дечији програми. Вечерњи концертни садржаји су били подељени на две вечери од којих је прво вече било одржано на „малој бини“ у дворишту или на платоу испред Градског позоришта углавном у организацији ове институције. Ови концерти су били намењени публици мало чвршћег звука, рок и панк музици док су други дан на великој бини у центру наступале звезде фестивала. Овим концертима и другим садржајима је сваке године присуствовало све више грађана Бечеја и посетилаца из других градова у окружењу а манифестација је финансирана пре свега из донација привредника у Бечеју као и донацијама из виших нивоа власти.
Ове године је најављено већ средином маја месеца да организатор Општина Бечеј неће моћи да организује овогодишњи „Бечеј ноћу“ фестивал због ванредног стања и мера заштите становништва од ширења коронавируса. Све ванредне мере заштите здравља су трајале све до почетка јуна месеца. У тако кратком року, до средине јуна, било је немогуће организовати овако велику манифестацију између осталог и због тога што су одређене мере заштите од пандемије и мере предострожности још увек биле на снази. С обзиром да организација ове манифестације обично почиње много раније, још негде почетком године, већ су била прикупљена нека средства за организацију, уговорени неки програми и концерти. Концерти су отказани и све што захтева масовније окупљање грађана али је организатор одлучио да на дан када би био организован главни програм фестивала приреди грађанима Бечеја бар симболични ватромет који је уобичајено био део програма претходних година. У суботу 13. јуна око 1000 Бечејаца је присутствовало спектакуларном ватромету у центру града.

Организатори су најавили да ће следеће године „Бечеј ноћу“ бити још садржајнији и да ће се велики концерт продужити на два дана као и да ће бити већи број програма и манифестација него до сада.