ДруштвоПолитика

Ускршњи интервју са председником општине

БД: Како Бечеј функционише у овим ванредним околностима, да ли сте задовољни организацијом који спроводи Штаб за ванредне ситуације?
Драган Тошић: – Од првог дана, када је проглашено ванредно стање на територији Републике Србије, реаговао је Штаб за ванредне ситуације општине Бечеј, одржавајући седнице на којима смо усвојили и прилагодили низ важних мера које који се директно везују за оно ште је у овом тренутку најважније – здравље и безбедност свих грађана општине Бечеј. У закључцима Штаба, о којима смо одмах по доношењу информисали јавност, акценат је стављен на свакодневне животне ситуације и рутину коју је требало свести на ниво који је прописан одлукама Владе Републике Србије. Најпре смо применили мере које је донело државно руководство – стопирали рад јавних установа и институција (предшколске установе, школе, Дневни боравак Центра за социјални рад), забранили рад свих спортских и рекреационих објеката, ограничили, а потом и забранили окупљања на јавним површинама као што су паркови и површине за рекреацију, ограничили рад угоститељских објеката, а касније у потпуности обуставили њихово пружање услуга, креирали модел за информације и логистику пољопривредницима којима је важно да дођу до својих газдинстава и раде на њима, омогућили свим запосленим у Општинској управи Бечеј да своје обавезе извршавају од куће ако је то могуће и др.
Оно на шта сам највише поносан јесте оснивање четири мобилна тима који су у сваком моменту на располагању, а то су мобилни тим за пружање услуга свим грађанима старијим од 65 година на територији општине Бечеј, мобилни тим за безбедност, мобилни тим за здравље и мобилни тим за комуналне делатности.

Оформили смо и контакт центар који је непрекидно на услузи старијим и немоћним грађанима. Путем тог центра мобилни тим, који броји армију од 130 волонтера, свакодневно доставља храну, лекове и остале потрепштине нашим суграђанима који су старији од 65 година. Одговорност, разумевање и солидарност међу нашим грађанима су вредности којима смо дали један нови облик, једну ширу димензију.

За сада нема заражених у Бечеју, али је доста грађана у карантину или су изоловани. Како је организована помоћ овим грађанима?
Грађанима који су у карантину или у самоизолацији смо, такође, на располагању 24 часа за све што им је потребно, Мобилни тим им доставља све што је потребно. И овим путем их позивам да и даље буду одговорни према себи, својим ближњима, али и свим осталим суграђанима.

БД: С обзиром на ванредно стање – инвестиције не могу бити приоритет. Занима нас да ли се и даље радови спроводе истим капацитетом или је смањен обим радника? Да ли се радови несметано одвијају или су обустављени?
Драган Тошић: – Још једном наглашавам да су нам тренутно најбитнији здравље и безбедност наших грађана То су у овом тренутку једини приоритети ка којима је усмерена сва наша пажња и сви наши капацитети.

Када говоримо о инвстицијама које су у току, извођач радова на реконструкцији Зелене улице изводи радове сваког дана за два сата краће. Обавестили су нас да ће скраћено радно време и отежано снабдевање градилишта материјалима, због ванредног стања, знатно утицати на динамику радова. Овај модел је исти и на осталим активним градилиштима, ту најпре мислим на изградњу канализационе мреже са црпном станицом у индустријској зони. Радови на уређењу атарских путева према Милешеву су недавно завршени.

БД: Колико сте задовољни радом комуналних предузећа у ванредном стању (капацитети са којима раде, бризином услуга, брзином решавања проблема)?
Драган Тошић: – Комуналне делатности се на територији целе општине одвијају без већих редукција, осим што је до даљњег обустављен долазак грађана на шалтере јавних предузећа да измире своја дуговања или да се интересују за неке информације. У том контексту желим да се захвалим радницима свих јавних предузећа који даноноћно дежурају са циљем пружања свих услуга нашим грађанима, али и запосленима у приватном секору који не могу да обуставе своју производњу и од којих сви ми донекле зависимо. Ту мислим и на пољопривредне произвођаче који морају да наставе са својим делатностима како локална заједница у неком наредном периоду не би била угрожена због недостатка брашна, млека, меса и других основних намирница.

БД: Било је хапшења и привођења наших суграђана због кршења, углавном забране кретања. Можемо видети по улицама у току дана доста старијих људи, преко 65 година. Да ли мислите да су наши суграђани озбиљно схватили мере и Владе Србије и локалне власти?
Драган Тошић: Забрана кретања која важи за целу територију Србије, па и за општину Бечеј, је преко потребна мера. Јесте оштра, јесте тешка – али је важна да бисмо заштитили становништво. Више пута смо апеловали на грађане да поштују ове мере. Свако ко се не придржава мера, он угрожава здравље наших људи. Ухапшене особе су се нашле између 20 и пет сати ујутру на улици, а нису имали одобрења.

Захваљујем се грађанима што разумеју околности у којима смо сви заједно, што поштују све мере које су на снази, али је очигледно да појединци и даље не раумеју у какву опасност доводе себе и, индиректно, друге грађане.

БД: Када се ово заврши да ли мислите да ће ово имати веће последице на привреду у Бечеју, посебно на мање фирме и предузећа?
Драган Тошић: – Иако се још нико није званично бавио анализама како ће корона вирус утицати на економију у целом свету, свакоме је јасно да је само питање у којем проценту ће те анализе бити негативне. Имајући у виду да је у многим компанијама производња редукована или обустављена, да је угоститељски сектор до даљњег онемогућен да привређује и да људи генерално не излазе уз својих домова – онда је јасно да прогнозе и за бечејску привреду не могу бити никако оптимистичне.
На свима нама је, када пандемија прође, да пронађемо модел опоравка привреде и свих других сектора који ће претрпети последице. У овом тренутку је најважније да сачувамо здравље и животе наших суграђана, поготово најстаријих. То је оно што је ненадокнадиво и што не може бити обновљено. Све друго, па и економија, ће стати “на ноге” након пандемије, у то сам лично уверен.

Све у Бечеју смо урадили заједно са грађанима: од реконструкције трга, Доситејеве улице, Змај Јовине улице, кружног тока на Чилагу, преко реконструкције улице Милоша Црњанског, Зелене улице, модернизације индустријске зоне, све до отварања нових фабрика и повећања броја радних места: KWS, Knott Yug Autoflex, PIK Flora, Bimal Agri,Tisa Automotiv, Kostel Automomotiv…
Сигуран сам да ћемо исто тако заједнички врло брзо Бечеј подићи на највиши ниво чим завршимо заједничку борбу са вирусом.
Зато апелујем на становнике наше општине да остану у кућама како би на тај начин сачували здравље свих нас, како би заједно наставили да радимо и развијамо Бечеј и сва остала насељена места.

БД: Да ли имате неку поруку за наше суграђане поводом предстојећих празника у овим ванредним околностима?
Драган Тошић: – Користим прилику да позовем све грађане општине Бечеј да наставе да буду одговорни, солидарни и да, уз подршку локалне самоуправе, истрају у у периоду који је пред нама.

Уверен сам да ћемо се изборити са свим изазовима који прете човечанству и да ћемо након тога наставити да са надом и реалним очекивањима гледамо у будућност да црпимо снагу како би савладали све изазове у циљу даљег унапређења квалитета живота свих нас. Ускрс је порука наде и ускрснућа када хришћански свет слави могућност новог живота. Грађанима општине Бечеј, који Ускрс обележавају по Грегоријанском календару, желим пријатне, срећне и топлином обојене празнике. Такође, свим нашим грађанима, који најрадоснији хришћански празник обележавају по Јулијанском календару, желим да га прославе у миру, љубави и породичној слози. Христос васкрсе!