Óbecse

Választások 2020: 17.580 polgár szavazott községünkben

Június 21-én, vasárnap tartották meg Szerbiában a háromszintű választásokat. Köztársasági szinten 62,6%-al fölényes győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt, azaz az Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért választási lista. Második helyen végzett a Szerbiai Szocialista Párt és koalíciója 10,9 százalékkal, őket az Aleksandar Šapić – Győzelem Szerbiáért lista követi 4,2 százalékkal. A Vajdasági Magyar Szövetség 2,3 százalékot ért el.
A helyi választásokon, Óbecsén (az elsődleges eredmények, azaz a választás estéjén közölt adatok szerint) 52%-kal szintén az Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért választási lista nyert. A Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista 29,3%-al második lett, a Szerb Királyságért – Mindannyian Óbecséért – Dr. Kosana Nešić (Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom) lista 5,7%-ot ért el. Az Ivica Dačić – Szerb Szocialista Párt listája 4,9%-al végzett, míg a Vajdasági Front – Együtt a demokratikus Óbecséért listára (Vajdasági Szociáldemokrata Ligája, Vajdasági Párt) 3,5%-ra teljesített.
Az óbecsei Községi Képviselő-testületben így 20 képviselője lesz a Szerb Haladó Pártnak, 11 a VMSZ-nek, kettő a Szerb Szocialista Pártnak és a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalomnak, valamint egy a Vajdasági Frontnak.
Óbecse községben 32.787 polgár élhetett a szavazati jogával, ebből 17.580 szavazott. A Választási Bizottság elmondása szerint Óbecsén minden a legnagyobb rendben zajlott a választás napján, semmilyen szabálytalanságra nem került sor.