Вести из Бачког Петровог Села

Реч, две… да се боље упознамо

Додељена ми је велика част да пишем о родном селу, а самим тим и слатко бреме да покушам достојно да наследим мога великог пријатеља, нажалост покојног чика Жолета.
Прва објава коју стварам, посвећена је управо њему. Он је био култура, догађај…позитиван скандал села. Имао сам ту привилегију да делимо исту флашу вина, да маштом бојимо сате и уживамо у бесплатном ваздуху. Био је све, само не обичан живот и свакодневница… ово је моја песма за њега, мој последњи поздрав.

Изгубио сам битно упутство о стварању поезије.
Одузели су Дон Кихота мог пубертета и самог села.
Истргли су материцу књиге која је породила много наслова…
И нажалост ме убедили одрастањем,
да тај пасус сваком иде уз биографију.
Сахранили су чика Жолета.
Умро је последњи џентлмен петровоселског корзоа.
Култура је доживела озбиљан пех, а мој дијалог
са насмејаним брком остаће недовршен…постаће монолог…
заувек само тишина.
Ипак, имао сам ту срећу да испијам вино са
„пропалом Атландитом‟, тако је себе грдио од милости,
да слушам скупоцену наставу човека који је преживео
вечни живот од новинара и писца
до хуманитарног Робин Худа, организатора ваздуха за младе
и саме енциклопедије доброте и поштења.
И Тиса је на губитку. Нико је није волео са тако
пуним устима и чистим очима.
Парк, фудбал, село… живот… никада више неће имати такву гарнитуру човека, такав ходајући раритет.
Водио је свакодневну статистику о рођенима,
о мртвима… догађајима…

Доспео је и сам на ту хартију, али само у обрнутом формату:„Догађај је тужан, умро јесте, али родило се сећање, анегдоте и сама бесмртност о чика Жолету‟. Почивај у миру пријатељу мој и хвала ти на свему…


Организовано чишћење плаже поред Тисе

И ове године вредни мештани села и организација “За бољи живот села” су се сложно одазвали радној акцији да се очисти и среди плажа поред Тисе након њеног изливања, тј. повлачења назад у корито.
Огромна количина пластичног отпада је склоњена, клупице су сређене и дотеране у функционално стање, а терен за одбојку је такође заблистао као и саме љуљашке за наше најмлађе.
Након успешне и вишесатне радне активности дошао је ред на заслужени одмор и које хладно пиће на истој тој предивној обали коју голица река Тиса… није било кукања и уморних речи већ задовољан осмех због одрађеног посла и саме природе која постоји ту вековима… Она не тражи много, а ипак тако много даје и пружа.

 


Пронађене илегалне супстанце у близини  дечијег игралишта

У самој близини дечијег игралишта, поред фудбалског клуба „Јединство‟ из Бачког Петровог Села, пронађене су илегалне супстанце које могу бити опасне по живот нарочито када су деца у питању.
Наиме у трави недалеко од игралишта мештани су уочили употребљене шприцеве, игле, као и празне бочице у којима је била недозвољена супстанца, тј. наркотици.
Апел ће бити упућен надлежним органима да детаљније испитају случај.

 

 


COVID 19

Читав свет нажалост води битку са овом опасном пандемијом, самим тим и у нашој општини су и званично појавили први оболели од Корона вируса. У разговору са фармацеутом из Београда Драганом Т., добили смо информације да овај вирус није „шала‟ и да треба сви то озбиљно да схватимо. Зато није на одмет поновити да треба водити рачуна о личној хигијени, да се носе заштитне маске, да држимо одстојање и да будемо одговорни једни према другима, тј. да се чувамо.

Давор Јовановић