Друштво

Вести из Бачког Петровог Села – новембар 2018.

Дани др Имреa Киша
У организацији Културног круга „др Имре Киш“ и ове године одаће се почаст легендарном лекару и хуманисти чије име са поносом носи тродневна манифестација. Програм ће почети 9. новембра мисом у Католичкој цркви а сутрадан 10. новембра у 11 часова биће положени венци на споменик др Имреа Киша уз обраћање у спомен великог хуманисте, након чега ће се организовано уприличити посета његовој родној кући у улици Дожа Ђерђа. У овој кући данас је смештено забавиште и на њој се налази спомен плоча на коју ће бити окачен венац. У недељу ће се у његову част одржати и меморијални турнир у шаху у просторијама шах клуба где ће учествовати сви шах аматери који се пријаве а у вечерњим сатима са почетком у 18 часова биће организована и пригодна приредба где ће учествовато чланови КУД-а „Лоле“ и најмлађи играчи модерног плеса.

Укључи се у игру
Руководство УГ „За бољи живот села“ у сарадњи са ОШ „Шаму Михаљ“ из Бачког Петровог Села 15. новембра ће организовати спортска такмичењамладих под називом „Укључи се у игру“. Такмичења ће бити одржана у комплексу школе а средства која су обезбеђена путем конкурса од Општине Бечеј биће утрошена за куповину спортске опреме за ђаке школе.

Поетика кратких прича
У прсторијама Народне библиотеке одржано је предавање на тему „Поетика кратких прича“ аутора и излагача Јаноша Рајзингера, историча књижевности на мађарском језику. Предавање је било веома посећено и било је то једно лепо новембарском поподне за љубитеље писане речи.

Бољи услови за спортске и друштвене активности

Млади у Бачком Петровом Селу захваљујући Канцеларија за младе општине Бечеј, а на иницијативу Удружења грађана „Млади за наше село“ добили су нови терен за одбојку на песку и сплав за купање који ће од следеће године младима и осталим мештанима служити током летњих месеци.
Млади у Бачком Петровом Селу од данас на располагању имају нове просторе где ће моћи да проводе своје слободно време – терен за одбојку на песку и велики дрвени сплав који ће на пролеће бити спуштен уз обалу Тисе. Захваљујући заједничком пројекту Канцеларије за младе општине Бечеј и удружења грађана „Млади за наше село“ из Бачког Петровог Села, ови спортско-рекреативни садржаји постављени су на обали Тисе и резултат су потреба и интересовања наших младих суграђана из највећег села са територије наше општине.
Пројекат Канцеларије за младе „Бољи услови за младе у Бачком Петровом Селу“ финансијски је подржао Покрајински секретаријат за спорт и омладину са 200.000,00 динара.
За следећу годину заједничка активност локалне самоуправе и младих Петровоселаца биће адаптација и опремање општинских просторија у центру села које ће, након тога, бити уступљене на коришћење омладинском удружењу „Млади за наше село“, које је било партнер у овом пројекту.

Вандали опустошили свлачионице

Рукометни клуб „Јединство“ основала је група омладинаца 1959. године који су уз подршку политичких и друштвених фактора тадашњег времена добровољним радом изградили популарнио омладински стадион који се налази у центру села, код пијаце. Свео звездане тренутке, екипа овог клуба доживела је у сезони 2007/2008 када је у конкуренцији 16 екипа под вођством великог стратега Радована Вујовића освојила прво место у Првој рукометној лиги Војводине у ушла у Другу рукометну лигу. Трибине стадиона су увек биле претесне да приме све навијаче овог клуба  тако да је заиста било тешко освојити бодове  у „кутији шибица“, како су противници назвали овај стадион. После две сезобе екипа испада у најнижу лигу , долази до „мировања“ у такмичењупа се група ентузијасте пре три године уклучује да поново тим укључи у такмичења. Тим се такмичи у Трећој лиги  Срема и Бачке, али на жалост љубитеља овог спорта, Управа поново доноси одлуку да се иступи из такмичења јер није било довољно играча.

Омладински стадион  је рефлекторе и опрему добио највише захваљујући Николи Калезићу, некадашњем директору ЗЗ „Тиса“ и председнику клуба, чак и пре Бечеја. То су били незаборавни дани за спорт и младе у селу. Клупске просторије су модернизоване, уређена су купатила, пријемна сала, просторија за администрацију клуба а средства је уложила Општина Бечеј и многи донатори. Пошто је клуб сада „привремено угашен“ непозанати вандали су уништили све што се могло уништити, обијена су улазна врата, демонтирана купатила и осветљење, свуда се шири смрад а о томе више нико не води рачуна. Вандали су сигурно познати полицији. Савет МЗ је расправљао у каквом стању се тренутно налазе клупске просторије и стадион али је жалосно да сви у селу о томе причају али нико ништа не предузима. Изостала је брига и Спортског савеза Бечеј који би требало да се брине за уређеност и функционалност спортских објеката у општини па слободно можемо рећи да је Бачко Петрово Село све удаљеније од Бечеја и на овај начин.

Јесен на петом месту

Завршен је јесењи део првенства у Међуопштинској фудбалској лиги, Бачка Топола, Врбас и Бечеј а наша два представника „Јединство“ из Бачког Петровог Села и „Младост“ из Радичевића заузели су средишњи део табеле у конкуренцији од 10 екипа.

Фудбалери „Јединства“ са великим амбицијама су најавили старт у овом рангу такмичења, а на чело стручног штаба дошао је Горан Страјинић проверени фудбалски стручњак, чије су планове рада „на дуге стазе“ прихватили чланови руководства овог клуба. Припреме су почеле 9. августа и све је изгледало да су Петровоселци добили искусног стратега , који ће својим ауторитетом и радом допринети узлазној линији првог тима. Препуне трибине стадиона крај Тисе аплаузом су испратили играче у црвено-белом дресу после победе у првом колу против солидне екипе „Криваја“ коју су домаћини добили резултатом 4:0. Али, тада следи прави шок, јер већ у другом колу, 9. септембра, тренер Страјинић не води тим у сусрету  против „Едјешега“у Малом Иђошу јер телефонски подноси оставку, екипа губи  утакмиицу резулатом 2:4 а тада следе „Танталове муке“ за Управу клуба да се брзо нађе решење за клупу, заседа руководство и до каја првенства тим воде Хусановић и Ерег, тако да је пето место на табели, после свега одличан успех. Фудбалери црвено-белих добили су паузу а руководство клуба ће  донети решење о шефу стручног штаба како би се појачао рад са првотимцима. Прем аречима председниак клуба Тибора ерега оставка тренера Страјинића пореметила је планове али се захваљује играчима који су бранили боје „Јединства“, клуба који ове године обележава 105 година постојања.