Друштво

Вести из Бачког Петровог Села у броју 614

Први „Диснотор фест“
У просторијама и дворишту генерално реновираног Дома занатлија одржан је први „Диснотор фест 2019“, који су организовали чланови Удружења занатлија из села, на челу са агилним председником Маћашем Крижаком. Манифестација је започела у раним јутарњим часовима, када су четири екипе месара, започеле свињокољ и припрему традиционалног доручка у овом делу Војводине, печену сланину и крвавицу, коју су присутни гости и домаћини појели у сласт, а затим је припремљен домаћи паприкаш, на мешовит начин, како је истакао један од организатора, јер су овога пута и месари и кувари били мешовитог састава. Између поднева и два сата сервиран је заиста изврстан паприкаш, који је такође поједен у сласт, а вредно је забележити и имена мајстора диснотора или свињокоља, који су, у дворишту, по хладном зимском времену вредно радили, како би гости и многобројни мештани, на столу могли да уживају у чаролијама диснотора. То су били Бранислав Цвејанов, Ласло Чеке, Јован Јакшић, Јожеф Тот, Имре Галац и Шандор Ерег појачани са два госта из Мола, који су тражила да остану анонимни и који ће доћи и идуће године. За све то време, госте је забављао оркестар познатог музичара Јожефа Галуса, а у вечерњим сатима, одржан је и дисноторски бал, којем је присуствовао и председник Општине Драган Тошић. Први „Диснотор фест“ је оправдао очекивања, јер су то потврдили сви гости са којима сам разговарао, а главни организатор и „алфа и омега“ ове организације, која ће постати традиционална, Маћаш Крижак је, за наш лист, специјално изјавио следеће: „Слободно напиши, ово је тек почетак, драго ми је што смо све ово извели удружени Мађари и Срби и зато ће се о нама, у будућности, много лепог чути”.

Писмо кући
Уметничко вече младог глумца Золтана Молнара из Новог Сада, које је привукло пажњу изузетно великог броја љубитеља монодраме, одржано је у просторијама Народне библиотеке, а било је приређено у част Дана мађарске културе. Пре почетка монодраме „Писмо кући“ присутне је поздравила Ђијанта Ловаш директорица библиотеке, а овом догађају присуствовали су и Ержебет Кинка, заменица председника скупштине општине и Чаба Штефанига, члан Већа задужен за културу. Хор ОШ „Шаму Михаљ“ извео је мађарску химну и краћи рецитал, тако да су посетиоци задовољни напустили овај културни догађај.

Одржан трећи „Вилиџ Дарт Опен“
У организацији месног Пикадо клуба „Вилиџ“ и уз помоћ Савеза спортова општине Бечеј и месне заједнице „8. октобар“ одржан је трећи по реду „Вилиџ Дарт Опен“ на којем је учествовало 48 учесника, од Суботице до Београда. У невероватно квалитетном и узбудљивом ривалном мечу победио је Ацо Бабић из Новог Сада, један од оснивача Војвођанске пикадо федерације, а најбоље пласирани домаћи играч је био Иштван Косоруш који је заузео осмо место. После одржаног такмичења, у просторијама Занатског дома приређена је вечера за све учеснике и госте, а одличан овчији паприкаш скувао је Јанош Секереш који је био и донатор овог такмичења поред Јаноша Анђела, Миливоја Божића и пекаре „Молнар“.

Финални дан међуопштинске лиге
У просторијама Добровољног ватрогасног друштва, које су „постале“ и клупске просторије Пикадо клуба „Вилиџ“ одржан је финални дан међуопштинске лиге. Учествовало је десет играча подељених у две групе по жребу. Прво место освојио је Ласло Кормош из Аде, друго Слободан Блажин из Новог Бечеја, а трећа места су освојили Шандор Финта из Србобрана и Драган Ракић из домаћег клуба. Најбољима су подељене новчане награде (од котизације) и пехари. Сада је у току одигравање Лиге Бачког Петровог Села на којем учествује двадесетак играча и биће завршен крајем овог месеца, а почетком фебруара одржаће се 2. „Дарт Куп“ Бачко Петрово Село.
Ж.Ј.