ДруштвоПолитикаСервис

Влада Републике Србије: Од сутра забрана кретања грађана од 20 часова до 5 ујутру

Бечеј, 17. март

Председник Србије Александар Вучић објавио је на јавном сервису да је од сутра на снази забрана кретања ноћу за све грађане од 20 часова до 5 часова ујутру док је за старије од 65 године забрана кретања на улицама 24 часа. Улицама ће током ноћи моћи да се крећу само они који буду имали службено одобрење јер раде трећу смену или су службено лице са писменим одобрењем.

Овим мерама предвиђа се да ће бити смањена могућност контаката између грађана али пре свега контаката са старијим особама који су подложнији компликацијама уколико се заразе вирусом Covid19. Како ће све то функционисати с обзиром да  забрана од пре неки дан да је кретање старијих особа од 65 ограничено није уродила плодом јер су улице и даље биле пуне људи видећемо наредних дана.

Уколико  и ове забране не буду поштоване најваљене су и друге још драстичније мере. На конференцији за новинаре председник Вучић и премијерка Ана Брнабић најавили су и смањење, до укидања јавног саобраћаја, посебно међуградског да би се контролисало кретање људи али су истовремено рекли да оно што је позитивно да је Србија у стању да бар једно дуже време обезбеди основне животне намирнице и да имамо довољно чак и да помогнемо другим земљама у региони.

Због свега тога су апеловали да нема потребе да грађани код куће гомилају залихе намирница и других потрепштине. Премијерка је најавила и неке фискалне олакшице за грађане током трајања ванредног стање као и повећање плата здравственим радницима од 10 посто.

На питања новинара о улози војске и полиције током трајања ванредног стања, председник је рекао да ће они са својим овлашћењима и наоружани бити ту да чувају стратешки важне објекте као што су болнице, и гранични прелази.