Економија

Влада РС: Обезбедити радницима услове за рад на високим температурама

Из Владе РС стигло је обавештење за све послодавце којом се препоручује да током ови тропских врућина обавезно спроведу организацију рада на такав начин да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених за време високих спољних температура (изнад 36 степени Целзијуса), а нарочито у периоду од 11.00 – 16.00 часова, уколико то дозвољава процес рада.

Послодавац је дужан да у складу са Законом о безбедности и здрављу на раду обезбеди запосленима рад на радном месту и у радној околини у којима су спроведене мере безбедности и здравља на раду.

Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже време су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника. Међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих температура, а једна од мера је избегавање рада у најтоплијем делу дана.

У складу са горе поменутим стандардом у зависности од утврђеног топлотног индекса који је меродаван за услове рада на отвореном, у условима високих температура предвиђени су начини извођења радова и мере рада за дате услове као и препоруке за послодавце и раднике везано за превенцију, које ће помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном месту сведу на најмању могућу меру.

Препоручује се организовање рада по сменама, увођење додатне радне снаге, прерасподела обављања послова – тежи део посла обављати у хладнијем делу дана, прављење чешћих пауза уз обезбеђивање велике количине воде и безалкохолних напитака. Потребно је и да послодавац организује обуку запослених за пружање прве помоћи. Запосленима се мора омогућити да током одмора (паузе) могу скинути средства и опрему за личну заштиту на раду, обезбедити одговарајући простор где запослени могу да се склоне од сунца и одморе и да тај простор буде климатизован на нормалну температуру.

Поред оспособљавања за безбедан и здрав рад, послодавац треба да упозна запослене са симптомима болести проузрокованих високим температурама, да им обавезно даје информације о ризицима по здравље и живот запослених при излагању високим температурама, упозна запослене са опасностима узимања лекова који онемогућавају или успоравају аклиматизацију.
Поред средстава и опреме за личну заштиту на раду на отвореном при високим температурама, уколико је то могуће, запосленима треба обезбедити, летња одела, капе, мараме и сл, да носе лагану, светлу и комфорну одећу од природних материјала, да носе капе, мараме или лагане шешире широког обода за главу које прекрива и врат, уколико запослени није обавезан да носи средство и опрему за личну заштиту главе.

Ради превенција здравствених проблема потребно је да радници током обављања посла уносе доста течности. Ако физичка активност траје краће од 60 минута довољно је пити обичну воду да се надокнади изгубљена течност, а када физичка активност траје дуже од 60 минута више није довољна обична вода за надокнаду течности јер су се обилним знојењем изгубили и електролити, па се препоручују пића са додатком угљених хидрата и електролита. Препоручено је и да се избегавају кофеин, алкохол, газирана пића са пуно шећера јер садрже састојке који изазивају дехидрацију. Најоптималније је уносити на сваких 15 – 20 минута по једну чашу расхлађене воде, правити честе паузе у хладовини или у расхлађеним просторијама. Потребно је да послодавци саветују радницима да прилагоде исхрану у овом периоду, да избагавају тешку и обимну храну, једу свеже воће и поврће, млечне производи са ниским садржајем масти, хлеб у мањим количинама, рибу и морске плодове, да их упозоре на ризике конзумирања тешких и масних јела, црвеног и сушеног меса, конзервиране хране и конзумирање у већим количинама слаткиша и намирница које садрже рафинисан шећер и засићене масноће у условима високих температура. Такође радници који обављају посао на терену обавезно треба да користе заштитну крему за сунце.