Covid – 19: Периодични извештај

У претходне две недеље у Бечеју је забележен само један случај новозараженог оболелог од ковид инфекције а тренутно је у нашој општини регистровано само два активна случаја заразе. За претходне две недеље у ковид амбуланту се јавило око 234 особа са могућим симптомима респираторних сметњи за тестирање. У овом тренутку тачно 3324 особе су у Бечеју прележале ову вирусну инфекцију.

Оно што свакако је и даље веома забрињавајуће је и да више уопште нема заинтересованих грађана за вакцинацију у општини Бечеј. Прошло је скоро два месеца од последње туре вакцина у бечејском Дому здравља. Кампања код младих са све условљавањем посета фестивалима очигледно не функционише, исто важи и за путовања јер грађани су очигледно више вољни да плаћају тестове пред путовања у иностранство него што су вољни да се вакцинишу.

Све више се прича о томе, а и бројке то показају, да нам ускоро следи нови талас. У Србији се свакодневно полако подиже број заражених и у овом тренутку пред закључивање овог броја Бечејских дана већ је достигао око 250. Из Кризног штаба упозоравају и на све већи број оболелих од новог соја овог вируса – делта соја.

Прошле недеље одржана је и седница Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса и то, како је саопштен, из превентивних разлога јер епидемиолошка ситација тренутно није још увек драматична. То је било пре више од недељу дана, од тада прогресивно повећање броја заражених показује другачију слику. Очекује се, према проценама епидемиолога, да ће овај нови сој достићи свој врхунац већ негде средином септембра. Из Штаба су апеловали да се грађани, који то нису урадили раније, вакцинишу да се смањи ширење вируса и да се умање ефекти новог таласа. Сви здравствни радници ће, уколико су у овом периоду били на годишњем одмору морати да за повратак на посао приложе негативан ПЦР тест. Разматра се и увођење обавезне вакцинације за здравствене раднике.

Оно што се такође на званичном државном нивоу разматра је и евентуална препорука од стране стучних лица за имплементирање треће дозе вакцине. Србија је међу земљама које су најавиле да разматрају какву ће препоруку дати грађанима. Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће препорука о «трећој дози вакцина» против корона вируса бити саопштена до 1. августа.
Од фармацеутских компанија до сада је америчко-немачки Фајзер/Бионтек (Пфизер/БиоНТецх) најавио захтев регулаторима за одобрење треће дозе вакцине. Иако такве препоруке нема на нивоу Светске здравствене организације (СЗО) или Европске агенције за лекове (ЕМА), поједине земље почеле су давање треће дозе одређеним категоријама становништва.

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер изјавио је да се “код делта соја коронавируса потврдило да је за око 50 одсто процената заразнији од алфа соја, али да, што се смртности и тежине клиничке слике нема битнијих разлика”.

Шеклер, међутим, каже да се клиничка слика овог соја разликује од других по томе што је губитак чула укуса и мириса много ређи симптом болести и налази се тек на деветом месту. Када се заразите делта сојем вируса он почиње главобољом, малаксалошчу, гребуцкањем и болом у грлу, кашљем и често – без температуре – што до сада није био случај. Код делта соја потребно је да се унесе много мања количина вируса да би се заразили – код алфе је то било 500 до хиљаду, а овде стотинак вирусних честица. Лакше се преноси – а ако удахнете више вирусних честица, брже добијете и клиничке знаке. Инкубација је краћа ако сте унели велику количину вируса у кратком временском периоду.

За грађане је важно подстетити да су епидемиолошке мере и даље на снази, да се знају и нису укинуте. Оне су ублажене у смислу када је дозвољено окупљање до 500 особа, продужен рад локала. Ситуација тако представљена као да је корона при издисају чим су почеле да раде кафане, само је то дошло у први план али мере углавном и даље важе, маске су и даље обавезне у затворним просторима, одстојање у локалима и клубовима па и у баштама напољу, продавницма, свим пословним објектима. Инспекције су ових дана најавиле и појачану контролу у фирмама. С обзиром да смо се веома брзо опустили следећи талас може да буде још драстичнији од претходног.