Друштво

Акција уређења омладинског простора на Тиси

Кровна организација младих Србије већ неколико година уназад окупља релевантне актере у области омладинске политике које чине: представници/це локалних самоуправа (општине/градове), организације цивилног друштва и ђачки парламенти са циљем да у својој заједници учествују у унапређењу сарадње младих и доносилаца одлука и постану део мреже локалних координатора за дијалог са младима. Дијалог са младима на локалном нивоу до сада примењује 16 локалних заједница широм Србије, и оне су након обуке о механизмима дијалога са младима реализовали локалне иницијативе за промене у својим заједницама и унапредиле сарадњу са младима и удружењима. КОМС годишње расписује нове позиве за овај програм уз намеру да прошири мрежу локалних координатора, како би млади и доносиоци одлука могли да заједно одлучују у већем броју локалних заједница.

У среду 21. јула локална координаторка овог програма која је задужена за Бечеј присуствовала је акцији младих Бечејаца у уређењу простора за дружење на шеталишту на Тиси.

Акцију су заједнички организовали БУМ, Канцеларија за младе општине Бечеј и ђачки парламент Економско-трговинске школе.
Затекли смо екипу на терену како фарбају бетонске зидиће на Тиси обележавајући простор који ће служити за будући „клуб на отвореном“.

„Програм „Одлучионице“ се реализује уз подршку Београдске отворене школе и Краљевине Шведске и ми поносно можемо да кажемо да је ово већ пета генерација „Одлучионица“ која се реализује у мањим, локалним срединама. Идеја нам је да подстакнемо и младе људе и доносиоце одлука у граду да заједнички креирају неке иницијативе. Наша идеја са овим пројектом је да млади буду ти који ће покренути неке иницијативе и да наиђу на подршку од стране локалне самоуправе и на тај начин заједно креирају нека решења. И заиста смо до сада имали добар одзив за овај програм и од стране локалних самоуправа и од стране младих где су сви препознали значај те сарадње у локалним заједницама. Са друге стране нама није била идеја да имамо само краткорочне иницијативе већ да то буду заиста нека дугорочна решења која ће унапредити положај младих а не само козметички унапредити тренутну ситуацију.

Са бечејским младима имамо већ дугогодишњу добру сарадњу, БУМ је чланица Кровне организације младих Србије јер ми смо савез 109 удружења са територије целе Србије. Драго нам је да сад са овим програмом имамо сарадњу и са неки другим актерима који су заиста битни када говоримо о локалној омладинској политици.

Наша идеја је и да пројекат на локалном нивоу буде прилагођен потребама на нивоу средине у којој се реализује. Свака организација и локална самоуправа је сама одлучивала која су то питања и потребе које њих највише интересују, шта је то што младе највише тишти и за шта је потребно да се креира неко решење. Бечеј је препознао да им фали неки простор где ће се млади окупљати и да тај простор они управо виде овде, крај воде, у природии да то јесте неки простор где млади могу више да буду заједно. Њихова иницијативе је била да се данас уреди овај простор за неки условно назван омладински клуб на отвореном.“ – рекла нам је Милица Борјанић, координаторка програма у КОМС-у.

„У оквиру овог пројекта ово је наша прва иницијатива коју смо заједнички организовали са БУМ-ом, Канцеларијом за младе општине Бечеј и нашим ђачким парламентом. Данас је предвиђено да се постави и уреди простор на отвореном који је намењен за младе општине Бечеј. Замисао је да поставимо пет клупа које смо добили као донацију и да уредимо простор овде на шеталишту. Млади волонтери су се окупили и ево сада фарбамо бетонске зидиће. Као део овог пројекта планирамо још акција у будућности као и неке забавне садржаје као што је акустични концерт нпр. Желимо да овај простор наменимо за младе.“ рекао нам је члан ученичког парламента ЕТШ Угљеша Сурдучки који је учестовао у овој акцији.