Друштво

Влада Србије: Још 5 сеоских кућа за Бечеј

Из Општине Бечеј незванично је најављено да ће ове године бити додељено још 5 сеоских кућа у оквиру програма Владе Србије. Да подсетимо до 1. новембра трајао је конкурс за 5 пет сеоских кућа али како је најављено овај број ће бити повећан јер је држава ребалансом удвостручила средства за ову намену.

У Палати Србија потписано је још 200 уговора за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом, у организацији Министарства за бригу о селу, што је министар Милан Кркобабић оценио као један од најбитнијих задатака које Србија има, „задатак од националног значаја“.

– Пред нама је да населимо 150.000 празних сеоских кућа – то је посао за једну деценију, можда и дуже. Интересовање је огромно, 13 до 15 захтева стиже дневно, на годишњем нивоу то је око 5.000. Са људима све почиње, без људи све нестаје. А почиње са њима, са овом четом малишана. Њих 120 који ће кренути у своје нове домове. Они су та нова снага села Србије – рекао је Кркобабић и истакао још једном да се овај пројекат наставља.

Влада Србије одлучила је да повећа укупан износ субвенција које ће у 2023. години доделити грађанима који желе да купе сеоске куће са окућницом, са пола милијарде на 1.080.000.000 динара.

У оквиру овог програма Владе Србије почетком јула додељена је хиљадита кућа на селу. Кркобабић је подсетио да је до сада додељена 1.101 сеоска кућа у које је усељено више од 2.000 одраслих особа и око 1.500 деце, а са новим усељењима 5.000 младих живеће на селу захваљујући подршци овог министарства.