Спорт

Ловство: 95 година ловачког удружења Чик

Свечано обележен велики јубилеј

Чланови Ловачког удружења „Чик“ су, у петак 29. октобра, на пригодан начин обележили 95 година постојања њиховог удружења. Петровоселски ловци су у сали Месне заједнице „8. октобар“ одржали свечану седницу на којој су угостили своје драге госте Слађана Марковића и Дејана Ђурковића, чланове Управног одбора Ловачког савеза Србије, Сању Момчиловић Богнич, потпредседницу Ловачког савеза Војводине, Проф. др Зорана Ристића, председника Комисије за узгој и заштиту дивљачи Ловачког савеза Војводине, Ференца Ирмењија, бившег председника Скуп- штине ЛСВ, Живка Милованова, председника Ловачког удружења „Бечеј“, Васу Моровића, председника ЛУ „Панонија“ из Мола, Живка Клајића, председника ЛУ „Бачко Градиште“, Јаноша Анђала, представника „Агропромета“ ДОО из Бечеја и Иштвана Штербика, директора ЗЗ „Тиса“ из Бачког Петровог Села.

Милан Вишковић, председник Ловачког удружења „Чик“ присутнима је прочитао кратак историјски осврт на почетке организованог ловства у Бачком Петровом Селу, истичући податак да је у историјском архиву Војводине пронађен податак да је Поджупан Бачко-Бодрошке жупаније из Сомбора 1877. године тражио извештај од Среза Бечејског о поседовању ловних карата и дозво-ла за ношење оружја, а први пут се обавила лицитација ловишта у Бачкопетровачкој општини 18.09.1883. године и то на 9.178 ката-старских јутара земље.

– Ми би данас могли да славимо 140 година од првог органи-зованог лова у нашем месту, али наши преци су се организовали 1927. године и ту годину славимо на овој свечаној Скупштини. Први Закон о лову на овим просторима донет је 1872. године, а прве ловне карте су почеле да се издају 1875. године. Савез ловачких друштава Војводине основан је 10.12.1922. године, а основао га је чувени магистар Јоца Давилд. Дана 15.12.1922. године је штампан први број „Ловачког гласника” у Новом Саду, тако да ове године Ловачки савез Војводине слави 100 година од оснивања. Савез је 1924. године почео да издаје своје ловачке карте, а прва правила ловачког друштва у Бачком Петровом Селу донета су 1925. године. Први закуп лова на 10 година донет је 01.01.1926. године а далеке 1927. године основано је Ловачко друштво Бачко Петрово Село. Пре пет година, а поводом јубилеја 90 година од оснивања, издали смо монографију у којој је испричан историјат ловства у Војводини и нашем селу, поносно је истакао том приликом Милан Вишковић.

Он је потом прочитао Извештај о раду ЛУ „Чик“ у протеклих пет година, где је оцењено да је због пандемије Корона вируса и специјалне војне операције у Украјини, највише трпео туристички одстрел срндаћа. Како је то највећи извор прихода Удружења, закључено је да је иза петровоселских ловаца тежак период, који је ипак „преживљен“ без већих проблема и трзавица. Ловачко удружење Чик је стабилно удружење, које на најбољи начин ради поверени посао очувања и унапређивања ловишта којим газдује. То је закључак свих релевантних институција и резултовао је доделом ловишта на управљање на још десет година.

По ловачкој традицији је да се приликом обележавања великих јубилеја додељују ловачка ордења, па је Сања Момчиловић Богнич уручила бронзани орден ЛСВ-а Веселину Бугарском, сребрни орден ЛСВ-а Карољу Михалецу, а златни орден ЛСВ-а Ивану Морошеву.

Слађан Милошевић је уручио бронзани орден ЛСС-а Кристиану Молнару, сребрни орден ЛСС-а Золтану Балаши, а златни орден ЛСС-а Ференцу Ковачу.

Милан Вишковић је поделио посебне захвалнице ловцима Лајошу Карачоњију, Задору Кишу, Лајошу Неорчику, Александру Гаврићу, Арпаду Шејмеши млађем и Александру Ибишају.

Осим ловаца, захвалнице добили и Иштван Штербик, директор ЗЗ „Тиса“ из Бачког Петровог Села, Анђал Јанош, представник „Агро-промета“ ДОО из Бечеја, Магдолна Киш, секретарица Месне заједнице „8. октобар“ из Бачког Петровог Села и проф. др Зоран Ристић, председник Комисије за узгој и заштиту дивљачи Ловачког савеза Војводине, за лепу сарадњу и сву помоћ коју пружају петровоселским ловцима.

На крају заседања скупштине, присутним ловцима су се обратили гости који су им честитали велики јубилеј, уз жељу да се за пет година поново окупе у још већем броју и прославе век постојања ЛУ „Чик“ из Бачког Петровог Села. Милан Вишковић је у име домаћих ловаца обећао да ће удружење и даље радити као и досада и бити за пример заједници из које потиче.

Како ловачка традиција налаже, након официјелног дела скупштине, организована је заједничка вечера петровоселских ловаца и њихових гостију, а како су чланови Ловачког удружења Чик надалеко познати као добри домаћини, не треба трошити речи да је и то дружење протекло у веома лепој атмосфери. С.Е.