Друштво

Акција „Буџет по мери грађана“: Овог викенда гласање за приоритете

Током претходне две недеље одржани у састанци представни-ка локалне самоуправе и грађана у већини месних заједница на територији општине Бечеј а у оквиру овогодишње акције „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“ у организацији Бечејског удружења младих. Укупан предвиђени износ за приоритете грађана за следећу 2023. годину је око 50 милиона динара. Већ овог викенда биће одржано и гласање грађана како онлајн тако и у свим Месним заједницама на територији општине Бечеј. Гласачки дани су 26. и 27. новембар, од којих је оба дана могуће гласати путем интернета, а у недељу у просторијама месних заједница. Нацрт буџета за наредну годину планиран је за 6. децембар, а 21. децембра ће грађани имати прилику да учествују у јавној расправи.

Током ове две недеље одржани су састанци у све три градске МЗ као и у Милешеву, Радичевићу и Бачком Петровом Селу.

Један од последњих састанака одржан је у највећој МЗ на територији општине Бечеј, Првој МЗ која обухвата највећи део центра града као и скоро све важније установе и институције у граду, добар део јавних градских простора, урбани део града. На листи приоритета у овој месној заједници ће се и ове године, као и претходних, наћи улице Герберова, Жилински Ендреа, Соње Маринковић, Потиска и Шомођи Пала. На састанку у месној заједници углавном су присуствовали чланови Савета месне заједнице и они су навели конкретне проблеме на које, како је речено из месне заједнице, грађани иначе указују током године. Један од предлога је и мерна станица за ваздух.

Квалитет ваздуха била је једна од тема и на састанку у Другој месној заједници. Један од приоритета у овом делу града о ком се највише говорило су дечја игралишта којих, како је речено, тренутно нема ниједно у адекватном стању. Поред тога, окупљени чланови Савета месне заједнице скренули су пажњу на проблем са тротоарима у Новосадској улици, као и проблем са делом Петефи Шандора, али и краја Првомајске и Слободарске улице.

У Трећој месној заједници у Новом Селу грађани су са представницима локалне самоуправе предложили своје приоритете и разговарали о проблемима у овом делу града. Пре свега, као и претходних година приоритети су биле неасфалтиране улице. На списку је чак седам улица које је неопходно асфалтирати и то су улица Ади Ендреа (280 метара), Хуњади Јаноша (240 метара), Бокањи Дежеа (250 метара), Добровољачка (500 метара), Серво Михаља од Хове Фриђеша до Иђошког пута, Браће Обадић и Зилахи Лајоша, обе целом дужином. Поред тога приоритети за мештане Новог Села су и и бициклистичке стазе, проширење јавне расвете, уз канализацију која ће бити изграђивана и проширена у оквиру већег пројекта. Они су навели и да је веома битно да се што пре уреде најфреквентнији делова Новог Села, а то су простор око амбуланте, игралишта, вртића и школе. Потребно је санирати и Партизанску улицу од Тополског пута до Пролетерске, као и уређење дела Трга Братства – Јединства.

У Милешеву су на састанку грађана са представницима организатора акције и представницима локалне самоуправе мештани указали на проблеме који су им приоритетни за решавање. Па су се тако на списку приоритета нашли пројекти уређења пута до православног гробља као и стазе до амбуланте Дома здравља Бечеј која уједно повезује два села – Милешево и Дрљан. На овом потезу потребно је да се уради реконструкција стазе и да се среди осветљење, поставе клупе. Поред овог разговарало се и о потребним радовима на мосту у атару, подизању ветрозаштитних појасева, али и реконструкцији улица попут Бориса Кидрича, Омладинске, Моше Пијаде, Иве Лоле Рибара и дела Лењинове. Јадна велика „мука“ мештана овог села је ипак решена, уклоњена је депонија а ових дана засађен је тамо и ветрозаштитни појас, већи број садница које је је посадило ЈП „Ко-муналац“. Окупљени мештани Милешева и Дрљана су као и они у Бачком Петровом Селу и Радичевићу, али и Пољаници, скренули су представницима општине Бечеј пажњу и на рад комуналних предузећа, како за квалитет водоснабдевања тако и за одржавање јавних површина.

Мештани Радичевића су такође одржали састанак и на њему је било речи о недовршеној цркви у центру села што је дугогодишњи проблем који грађани имају али он се, на жалост, не може решити из буџета општине, посебно не из средстава која су намењена за пројекте и приоритете у наредној години. У Радичевићу, према речима окупљених грађана у библиотеци у селу, највише недостаје место где би се мештани окупљали, посебно млади. Као неко компромисно решење изнели су и предлог да се среди простор који је служио као место окупљања глумаца у Дому културе. Поред тога приоритети које су навели су и уређење тротоара и изградња паркинг места код школе. На састанку се говорило и о комуналним проблемима као што су дивља депонија, потреби проширења јавне расвете и унапређење услуга које пружа Јавно предузеће „Водоканал“ Бечеј. Већи број коментара грађана односио се на стање водоводне мреже као и на квалитет ваздуха у селу и  воде за пиће па се до атмосферских вода. Као једна од извеснијих инвестиција о којој је било речи на састанку у Радичевићу издвојила се санација објекта фудбалског клуба у којем би требало да буде клуб и место за окупљање рекреативаца.

У Бачком Петровом Селу већ годинама има све више и више проблема. Некада највеће село у бечејској општини, је све запуштеније и има све више проблема. На састанку грађана са представницима локалне самоуправе причало се о неасфалтираним улицама као што су Болманска, Марковићева, Јаше Томића и део Владимира Назора. То су само неке од улица у Бачком Петровом Селу које је потребно асфалтирати али оне за сада бар имају подлоге од туцаника док велики број улица нема ни то. Са незадовољством мештани су нагласили да у Бачком Петровом Селу десет година није било асфалтирања улица. Поред неасфалтираних улица ово село има проблем и са водом и има много комуналних проблема, међу којима је и велика дивља депонија на излазу према Молу. Причало се и о проблемима са саобраћајном сигнализацијом коју треба обновити, али и да је преко потребно уређење села са обележавањем паркинг места за аутомобиле и бициклове, као изградња и реконструкција тротоара на фреквентним деловима.