Политика

Општина Бечеј: Oдржани избори за националне савете

У Србији су у недељу одржани избори за чланове националних савета за 23 националне мањине. На 949 бирачких места широм земље близу пола милиона припадника националних мањина гласало је за своје представнике у националним саветима. Право гласа имају сви припадници мањинских заједница уписаних у Посебни бирачки списак.

Национални савети су најважније установе националних мањина којима су, према Закону, поверена јавна овлашћења да учествује у одлучивању или да самостално одлучује о појединим питањима из области културе, образовања, обавештавања и службене употребе језика и писма у циљу остваривања колективних права националне мањине на самоуправу у тим областима. Редовни избори за чланове националних савета националних мањина одржавају се сваке четири године, колико, према Закону о националним саветима националних мањина, траје мандат једног сазива националног савета.

И у Бечеју су у недељу одржани избори на укупно 18 бирачких места. Највећи број наших суграђана који су били уписани на Посебан бирачки списак и који су тиме остварили право гласања су припадници мађарске националне заједнице али је било и припадника и хрватске, бошњачке, словачке, ромске и др. националних заједница који су гласали на овим изборима. Најбројнија, свакако, мађарска национална мањина на овим изборима за националне савете, за разлику од претходних пута, имала је само једну листу.

„У Бечеју одржани су избори за националне савете 13. новембра као на територији целе Србије. Најбројнија национална мањина у бечејској општини је, као што је и логично, мађарска национална мањина. На територији наше општине имали смо отворених 18 бирачких места на недељним изборима, у свим месним заједницама бар по једно. Што се тиче мађарске националне мањине у општини Бечеј на Посебан бирачки списак уписно је 7766 грађана који су тиме стекли и право гласа. Излазност је била око 33 посто. Овог пута смо имали само једну листу за мађарску националну заједницу: „Мађарска слога“ на челу са Арпадом Фремондом. То је листа Савеза Војвођанских Мађара и грађана. Могу да кажем да смо остварили бољи резултат од претходног пута, пре четири године. Та листа је у општини Бечеј добила око 2600 гласова. Гласање је протекло у најбољем реду без било каквих инцидената, све је на терену било регуларно. Баш данас смо разговарали са члановима Изборне комисије и они кажу да је изненађујуће све прошло прилично брзо и да је било веома добро организовано. Изненађујуће јер је било доста администрације. Наравно на бирачким листићима је било и других националних заједница које су имале своје  листе на овим изборима за Савете: Роми, Хрвати, Буњевци, Бошњаци и др. Што се тиче Мађарског националног савета ми ћемо имати у том новом Савету и представнике из Бечеја, јер на десетом месту на листи нам је Бонифарт Ноеми а на 15. је Јовановић Петер. Они су наши млади суграђани који ће бити у Савету. Ми смо и у прошлом Савету имали два представника.“ – рекао нам Киш Игор, председник СО Бечеј и члан општинског одбора Савеза војвођанских Мађара.