Друштво

Влада Србије: Ваучери за лекове за децу оболелу од ретких болести

Из Владе Србије најаљују још једну врсту ваучера. У питање су ваучери за куповину лекова и суплемената. Ову меру најавио је сам председник Александар Вучић  током пријема представника удружења, родитеља и деце оболеле од ретких болести у Председништву. Такође је и обећао да ће за њих држава обезбедити додатну финансијску помоћ, поред предвиђених 7,2 милијарде динара у 2024. години.

„Ми смо са 130 милиона динара дошли до улагања од 7,2 милијарде динара у 2024. години и то ће бити више. Ми смо у договору са председницом владе, министром финансија, министром здравља, овде присутнима министрима Кисић и Селаковићем договорили то да одмах идемо на издавање ваучера за апотеке за куповину лекова и суплемената, то је негде 35.000 динара по особи за ову годину, укупно 100 милиона динара“, рекао је Вучић и наставио «Предлог је за вредност ваучера од 50.000 динара за породицу, финансијски ефекат је 142,5 милиона динара. И идемо са једнократном помоћи, новчаном помоћи, од 25.000 динара, ефекат је финансијски 71,25 милиона, што значи негде око 320 милиона динара, нешто мање од три милиона евра. То није мали новац», навео је Вучић.

Навео је да ће се због онога што их много више мучи и што им је неупоредиво потребније, а посебно што се квалитета помагала тиче, гледати да по том питању држава помогне што је могуће више.