ДруштвоЕкономијаПолитика

Влада Војводине: Преко милијарду динара за уређење атарских путева и изградњу водних објеката у 33 општине

У петак, 31. маја 2019. године, с почетком у 10 часова, у Бечеју, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић заједно са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вуком Радојевићем, уручио је уговоре представницима 33 локалне самоуправа које су добиле средства на конкурсима за уређење атарских путева и изградњу водних објеката у 2019. години.
Пре уручивања уговора уприличен је обилазак радова на сана-цији и изградњи главне црпне станице Бечеј.
Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је, заједно са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вуком Радојевићем, уговоре вредне преко милијарду динара за водне објекте и изградњу канализационе мреже, те за уређење и изградњу атарских путева у 33 војвођанске општине.
„Покрајинска влада и локалне самоуправе покрећу нов инвестициони циклус, који ће у ове 33 локалне самоуправе пре свега обезбедити побољшање квалитета живота, кроз изградњу водоводне и канализационе мреже“, рекао је потпредседник Милићевић. Он је додао да непостојање канализационе мреже и одвода отпадних вода у насељеним местима ствара како еколошке проблеме, тако и проблеме са водом за пиће и загађењем земљишта. Како је истакао, због тога Покрајина, заједно са локалним самоуправама, значајним улагањима интензивно ради на решавању тих проблема, посебно у селима и мањим местима.
Милићевић је овом приликом нагласио да је из покрајинског буџета у претходне три године у аграр инвестирано више од 20 милијарди динара. „Значајан допринос аграру су и данас додељених 450 милиона динара за изградњу и уређење атарских путева. То улагање ће нашим пољопривредницима омогућити лакши и безбеднији приступ њивама са механизацијом“, навео је Милићевић.
Милићевић и Радојевић обишли су данас и радове на реконструкцији главне црпне станице у Бечеју, који се финансирају заједничким улагањем општине Бечеј у износу преко 20 милиона динара и Покрајинског секретаријата за пољопривреду са 10 милиона динара. Општина Бечеј учествује у овом пројекту са 21 милион динара. „После више од 35 година, ова црпна станица биће у потпуности реконструисана. Ово је важна инвестиција за општину Бечеј и њене грађане, јер ће се решити велики еколошки проблем у одвођењу отпадних вода ка пречистачу отпадних вода“, рекао је потпредседник Милићевић.
У околини црпне станице код канала сада су ископана два бунара за снижавање нивоа подземних вода и биће постављене нове пумпе. Очекује се да се овим пројектом између осталог реше и проблеми скупљања воде у нижим деловима града услед већих падавина. Рок за извођење радова је 90 дана а извођач радова је “Градитељ НС”.
Извор: сајт Покрајинског сектретаријата за пољопривреду.