Друштво

Zdravlje: U Srbiji vlada tridemija

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je u prvoj izveštajnoj nedelji, na osnovu podataka iz populacionog nadzora nad gripom, u Srbiji prijavljeno 8.506 slučajeva oboljenja sličnih gripu i 1.051 slučaj pertusisa, odnosno velikog kašlja.

Osim toga, Batut navodi da je u prvoj nedelji januara rеgistrovan srеdnji intеnzitеt акtivnоsti virusа gripа, kao i rеgiоnаlnа gеоgrаfsка rаsprоstrаnjеnоst. Nајvišе stоpе оbоlеvаnjа bеlеžе sе u uzrаsnim grupаmа dо 4 gоdinе i od 5 dо 14 gоdinа.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje «Dr Milan Jovanović Batut», rekla je Tanjugu da epidemiolozi Gradskog zavoda zajavno zdravlje prate kretanje ove infekcije na teritoriji svih okruga Srbije i da u ovom trenutku nema potrebe za proglašenjem epidemije.

Vakcinacija protiv velikog kašlja je veoma važna. Vakcinacija se, kako je dodala, pre svega odnosi na decu, odnosno novorođenčad, a adekvatnom vakcinacijom i cela populacija će biti zaštićena.

Kada dete navrši dva meseca, pa do šest meseci u potpunosti treba da primi tri doze ove vakcine, a revakcinacija se obavlja u drugoj godiniživota i pre polaska u školu.

Najvažnije je kada se jave simptomi oboljenja, da se osoba javi lekaru i lečenje započne na vreme, da se obavi izolacija i zaustavi širenje virusa. Ističe da neke bolesti mogu da se spreče vakcinacijom, i da se istovremeno vakcinacijom kod više od 95 odsto ciljne populacije postiže takozvani kolektivni imunitet.

Lаbоrаtоriјsкi su trenutno pоtvrđеni slučајеvi virusnog gripa A(H1)pdm09, A(H3) i B u Srbiji.

Srbija na udaru tridemije

Grip i kovid poslednjih nedelja pune ambulante i domove zdravlja i skoro da nema onih koji u okolini, u kući ili lično nisu osetili kako izgleda taj miks virusa. Prijavljena je i epidemija velikog kašlja. Trenutno nije samo u pitanju kovid virus nego i respiratorne infekcije koje su sad u porastu. Jako je veliki priliv pacijenata na Odeljenja pulmologije, pedijatrije. Pacijenti se javljaju ne samo sa kovidom nego i sa virusima gripa i ostalim virusima. Sve što može da dovede do respiratorne zavisnosti, sve što se prenosi respiratornim putem, maske predstavljaju obaveznu meru zaštite ne samo za zaposlene nego i za pacijente.

Tridemija, ili miks tri virusa, poslednjih nedelja hara Srbijom i pune ambulante i domove zdravlja. Reč je o gripu, kovidu 19 i respiratornom sincicijalnom virusu (RSV) koji izazivaju brojne simptome kod dece i odraslih. Građanima je izuzetno bitno da procene koji od tri virusa su «zakačili» pošto, za razliku od RSV od kog oboljevaju deca i stariji od 65 godina, grip i koronu prate slični znaci bolesti.

„Tridemija je kada se paralelno, u isto vreme, ljudi koji imaju kliničku sliku koju čini povišena temperatura, kašalj, kijanje, slabost, malaksalost… osećaju kao da imaju grip. Uzročno gledano, to stanje izazivaju kovid, grip ili RSV. U pitanju je stanje respiratornih bolesti koje imaju gotovo istu kliničku sliku, ali ga izazivaju tri različita
virusa.“ – kaže se u saopštenju Instituta.

Simptomi RSV
Pošto je reč o različitim virusnim infekcijama, neophodno je, pogotovo kada je RSV u pitanju, uočiti simptome težeg oblika bolesti.

• curenje nosa,
• smanjen apetit,
• kašalj,
• kijanje,
• povišena temperatura,
• sviranje ili zviždanje u grudima.

Kod RSV se simptomi ne pojavljuju odjednom, nego postepeno. Bolest koju izaziva RSV pre svega ugrožava decu i starije od 65 godina, ali kada je reč o sasvim maloj deci, u prvoj godini života ili do šest meseci, da ih ugrozi. Na prvom mestu to je iritabilnost ili razdraženost, zatim smanjena aktivnost, a beba ima teškoće sa disanjem. To su tri simptoma koji se očituju kod najmlađih i oni su najopasniji, zbog čega treba odmah reagovati. U slučaju dece, omladinca, simptomi zaista liče na prehladu, što nije slučaj kod beba. Inkubacija kod RSV je 4 do 6 dana. Kod gripa ili influence period inkubacije je od jednog do četiri dana, najčešće oko dva.

Simptomi gripa
Povišena temperatura, odrasla osoba kaže da ima jezu, oseća da joj je hladno,

• kašalj
• zapaljenje guše ili ždrela (ne zapaljenje grla, jer je to organ gde nastaje glas, već nas pre svega boli ždrelo ili guša kada imamo grip),
• nos zapušen ili curi, mada je često istovremeno i zapušen i curi,
• bolovi u mišićima i zglobovima, neko kaže da ga boli čitavo telo,
• glavobolja
• slabost, malaksalost u toj meri da jedva možemo da ustanemo i odemo do stola da bismo jeli.

Pacijenti mogu imati i mučninu, povraćanja i proliv, ali to se češće javlja kod dece, nego kod odraslih povišena temperatura neće biti kod svih iznad 38 stepeni, tipično jeste 39-40, ali u praksi ona može da bude niža od 38, ali i tada će imati osećaj jeze.

Simptomi kovida 19 (korone)
Ako ste bili u kontaktu sa nekim ko ima kovid-19 treba da prođe 2 do 14 dana da biste se razboleli.

• povišena temperatura, osećaj jeze, groznice,
• kašalj, kratak dah ili teškoće sa disanjem,
• slabost, bolovi u mišićima i zglobovima, a neko se žali da ga svaka kost boli,
• glavobolja i gubitak ukusa i mirisa,
• gušobolja,
• mučnina, povraćanje, proliv.

Ko je najugroženiji?
RSV napada svakog, ali je klinička slika najteža kod dece u prvim godinama života, naročito u prvoj godini, i kod starijih od 65 godina. Influenca napada sve, kovid takođe, ali je jako bitan vakcinalni status.

Izvor: Batut