Отворена за саобраћај улица Золтана Чуке

Коначно је и званично отворена за саобраћај након реконструције улица Золтана Чуке. Да подсетимо радови су започети 16. јула и предвиђено је било да буду завршени најкасније до 14. септембра 2020. године. У опису радова на табли стоји да је предвиђено: уређење сабраћајнице, тротоара, паркинг места и зелених површи-
на, подземних инсталација и саобраћајне сигнализације. У питању је укупно на потезу од Чилага до Главне улице 137 метара а инвеститор је била у поптуности Општина Бечеј.

Пројектантске куће које су урадиле предлог изгледа улице и идејни пројекат су биле „IN Projekt NS“ и „ADS Energo koncept“ обе из Новог Сада. „Ин Пројект НС“ је фирма која је задужена и за над зор. Извођење радова ради група понуђача: две фирме из Каћа „Solaris Pro-Ing“, доо и „021 NS Eco Futura“ као и „Katago сonstruction“ доо из Руме и „Селма“ доо из Суботице.

Након неколико циклуса продужетка радова уз додавање непредвиђених радова на топловодним инсталацијама на раскрсници Главне улице и Золтана Чуке улица је пре неколико дана завршена, постављена сигнализација и пуштена у рад.

У понедељак 9. новембра председник општине Бечеј Драган Тошић је обишао завршену улицу у пратњи медија и тим повоодом рекао:

„Завршили смо радове у улици Золтана Чуке који смо планирали буџетом за 2020. годину. Радови који су овде изведени су: комплетна реконструкција канализације, водоводне мреже, топловода, коловоза, паркинг места, тротоара. Золтана Чуке је улица која је била битна да се заврши и доведе у ред а ево сад је завршена и саобраћајна сигнализација на раскрсници. Ово је део онога о чему смо причали пре три или четири године да је то тај прстен улица који смо хтели да урадимо у центру града и ево сад смо коначно спојили трг Чилаг са Главном улицом, урадили смо и тих око 150 метара ове улице. Нама остаје и даље да радимо на тим реконструкцијама градских улица, то нам је план у наредне четири године јер планирамо да се уради и цела Главна улица, Новосадска али и да сад после овога што смо урадили овде у центру града мало више средстава усмеримо према насељеним местима као што је Бачко Петрово Село или Бачко Градиште јер и тамо има доста неасфалтираних и несређених улица. И не само тамо него и у осталим насељеним местима. То све су наши дугорочни планови. За реконструкцију конкретно ове улице уздвојено је 40 милиона динара из наших буџетских средстава.

План нам је да наредне године почнемо и са реконструкцијом прве следеће улице а то је улица Данила Киша од Доситејеве до Зелене улице. Ми се и даље држимо нашег система и плана да реконструишемо једну по једну улицу а не више улица одједном.

Када су у питању Бачко Градиште и Бачко Петрово Село у плану нам је да се тамо уради доста тога и треба нам за те планове сигурно десет или петнаест година да би све то постигли  али ми разговарамо са тановницима тих села и желимо пресвега да они нама кажу шта су им приоритети. То не значи да ће сви пројекти који су на тај начин делегирани од стране меш тана бити и урађени, завршени, неки неће бити ни започети јерто просто зависи и од буџета како се буде пунио и да ли ће бити средстава. Буџет се сада пуни одлично али ми смо ове године имали проблем са периодом у првој половини године због ковид епидемије и да нам је март, април, мај, јуни био као ових не колико месеци уназад ја сам уверен да би све пројкете које смо започели и који су били у плану и завршили ове године.‟

Образлажући велика кашњења и честа одлагања рокова током радова улици Золтана Чуке Тошић је рекао: „Не зависи све то од увак само од нас, морате имати пре свега добар пројекат а онда и да изаберете најбољег извођача радова, затим и да имате добар надзор на пројекту, све то треба добро да се организује, предвиди и онда се дешава у тим неким ситуацијама када се раде реконструкције улица да се не предвиди све како треба пројектом, да се појаве неопходни непредвиђени радови и то нам онда направи додатни проблем. Ми смо за ову улицу написали јавну набавку још пре годину дана скоро, па је било неких жалби и то је све довело до тога да се касни са завршетком ових радова. Било је неких непредвиђених радова посебно на раскрсници Главне улице и Золтана Чуке на топловоду, то се дешава јер никад не знате кад откопате шта ћете наћи. Десетак дана су и због тога каснили радови. Мислим да је негде око 4 или 5 посто од утошених 40 милиона отишло на те непредвиђене радове. Ја се извињавам Бечејцима, надам се да ћемо од сада завршавати радове на време али ето нека нам то остане замерка да смо каснили са радовима али ево сад сви имају једно лепу, сређену и квалитетну улицу. Ја бих још нешто напоменуо, а то је да смо овај пут сачували дрвеће у улици, нисмо садили ново дрвеће али наравно да ће бити ту још допуна када је зеленило у питању, ето и о том смо почели да водимо рачуна. Ова стабла која су била и остала овде могла су да се задрже и сачувају.‟