Прваци добили поклоне за полазак у школу

Као и претходних година званичници општине Бечеј су првог школског дана обишли све основне школе на територији општине Бечеј и уручили првацима мале поклоне и део прибора и пожелели им успешан почетак школовања.

Ове године је председник општине Драган Тошић посетио школу „Светозар Марковић“ у Бачком Градишту и уручио малишанима ове поклоне. Поред председника Тошића срећан почетак првацима пожелела је у овој школи и чланица Општинског већа задужена за образовање и социјалну заштиту, Далила Дујаковић.

Драган Тошић и Далила Дујаковић су у школском дворишту поделили пакетиће у којима су се као и сваке година налазиле прварице, прибор за безбедно кретање деце у саобраћају, у складу са важећим мерама заштите здравља, средства за личну дезинфекцију и маске и нешто од школског прибора. Након тога обратили су се и новинарима са информацијама о упису првака у овој школској години на територији целе општине као и о стању комплетне образовне инфраструктуре која је у надлежности општине.
„Општина Бечеј се потрудила, као и сваке године да обезбеди првацима неки прибор за почетак школске године, за безбедност у саобраћају, и ове године додали смо и дезинфекциона средства због епидемије короне. У Бечеју ће се за сада ићи по оном првома моделу које је министарство предвидело и надамо се да ће тако и остати. Мени је посебно драго да сам овде данас у Градишту, три одељења смо обишли, поделили пакетиће. Ове године смо у општини Бечеј уписали 323 првака, што је 17 више него прошле године. Обезбедили смо као и прошле године редовну дезинфекцију школа. ЈП „Водоканал“ ће бити у обавези да дезинфикује све просторије у школама а на директорима школа остаје да одреде динамику тог посла. Оно што је важно да напоменем је да ће се у школи „Петефи Шандор“ ове године први пут физичко васпитање радити у новој завршеној сали. Министарство за омладину и спорт је тај пројекат исфинансирао и у неком наредном периоду окупићемо се тамо за то отварање те фискултурне сале која се градила неких 12 година. За ту салу сад већ постоји и употребна дозвола и настава може да почне од самог почетка школске године.“ изјавио је је председник Тошић у обраћању новинарима.

Далила Дујаковић нам је саопштила и неке прецизније податке о упису првака и осврнула се и на стање у вртићима на територији општине Бечеј.
„Ове године имамо нешто више ђака првака у односу на прошлу годину. Имамо 323 првака од тога је 171 на српском наставном језику и 152 на мађарском, што је 17 више него у претходној години. Што се тиче вртића ту имамо проблем што је након предвиђеног рока пријављено више деце него што смо очекивали. Дакле, ту нам се појавила потреба за отварањем нових група и у том смислу је вртић поднео захтев за повећање масе плата локалној самоуправи као оснивачу, тј финансијској служби које је тај захтев проследила даље ка Министарству финансија који је надлежан орган који даје одобрење и надамо се да ћемо то одобрење добити како би могли да примимо сву вртићку децу јер очигледно потреба постоји. Значи то би било отварање још две вртићке групе од којих је једна јасленог узраста а друга од 3 до 5 година. Ту говорим о деци чија оба родитеља раде. Што се тиче ковид ситуације тренутно смо у тој тзв. „зеленој зони“, сва основне, средње школе као и вртић кренули су у нормално одржавање наставе, пратићемо ситуацију у наредном периоду и консултоваћемо се са школском управом ако се појави потреба за променом модела функционисања. Морам да напоменем и да је од почетка ове године отворена поново и зграда школе у Милешеву. Пет ученика кренули су тамо у школу, вртићка деца су усмерена и даље у објекат у Дрљану где постоји једна мешовита група, двојезична како је то и раније било, упућени су да се упишу тамо или ако желе у Бечеј.“ рекла је Дујаковић.

Директорица ОШ „Светозар Марковић“ је представнике медија упознала са подацима о упису конкретно за школу у Бачком Градишту и говорила о изазовима наставе у претходној школској години као и о неким потребама и могућим улагањима у школску инфраструктуру.
„Ситуација у нашој школи, као у свим осталим школама на територији Србије у последњих годину и по дана, је таква да је веома велики изазов одржавати наставу. Онлајн настава, уколико се мора, може да се одржава али али деци је недостајало дружење, комуникација са осталом децом и учитељима и наставницима. Ове године смо уписали два одељења на српском и једно одељење на мађарском језику у први разред, 31 ученика на српском језику и 19 ученика на мађарском језику. У школи имамо укупно сада 370 ученика од првог до осмог разреда, тако да смо испунили очекивања и самим тим задржали све запослене на послу. Надам се да ће оваква ситуација каква је сада потрајати да ћемо успети да тако и завршимо ову школску годину. Уколико се то не деси и епидемиолошка ситуација се погорша неће бити већих проблема, деца су већ научила да раде и од куће и онлајн, комплетно наставно особље је обучено за такав начин рада са децом преко разних платформи које је Министарство препоручило, ми смо се потрудили да сваком наствнику обезбедимо лаптоп да имају могућности да раде у том онлајн систему. Ипак, наравно да фали она социјализација, фали тај однос ученика и наставника који је неприкосновен и који не може да замени ниједан компјутер. Када је у питању неко потребно инвестирање у школску инфраструктуру, управо смо се обратили председнику да нам је потребна реконструкција школске сале јер она се не користи само за наставу физичког. То је у овом тренутку једина сала те величине и тог типа па се користи и за друге активности у селу ваншколског типа, за спортске манифестације. Она је у веома лошем стању и има раван кров који би требало да се мења, тако да нам је она неки приоритет а одмах после тога и електро инсталације у школи у виду осветљења које датира још из 60-тих година прошлог века када је школа изграђена. Али мислим ипак да је школа добро опремљена, да имамо све оно што је неопходно за наставу. Када је у питању заштита здравља ученика и поштовања прописаних мера ми се трудимо да све што је у нашој моћи да одрадимо и да се придржавамо правила рада у тим условима.“