Политика

15. седница СО Бечеј: Продаја јавне својине и нови/стари директори

На 15. седници СО Бечеј донета је одлука о условима конкурса за стипендирање студената са пребивалиштем у општини Бечеј који би ускоро требало да буде расписан. Оно што би требало да буде ново у овом распису је да се више неће постављати услов за дефицитарна занимања као до сада јер према процени из општине Бечеј сада је веома велик број занимања у општини Бечеј дефицитаран. У Одлуци стоји и да ће се стипендирати студенти са просечном оценом 8 од треће уписане године који студирају на редовним државним универзитетима, на буџету су, нису обнављали године и задовољавају друге услове. Сви студенти који имају просечну оцену 9 могу да добију републичку стипендију. Поред ових обавезних критеријума, висина оцене, уписана година студија, у рангирање студента биће уважен и социјални фактор као што је структура породичног домаћинства, број чланова породице, број деце на школовању, приходи. Ова тачка дневног реда на седници изазвала је краћу полемику. Одборник Немања Карапанџић је рекао у свом излагању да сматра да би било упутно да се висина оцене подигне на 9 јер би на тај начин стимулисали студенте на се потруде да буду што бољи и квалитетнији у својим академским достигнућима као и да је потребно уврстити и 6. годину студија за медицинаре којима студије трају 6 година. Одборница Едита Силађи је одговорила да је оцена „спуштена“ због тога јер је 9 услов за републичку стипендију па је на овај начин омогућено да општина стипендира и оне студенте који имају нешто нижи просек, који је према њеним речима такође добар.

Одборници СО Бечеј потврдили су и именовања нових мандата (од 4 године) за два нова/стара директора и то Дејану Вуковићу као директору ЈП „Топлана“ и Чаби Андрушко као директору УСКАО „Ђорђе Предин – Баџа“.

Потврдом одборника измењен је и састав Штаба за ванредне ситуације у који су уврштени нови представници Дома здравља – др Слободан Димитров, Ветеринарске станице др Владимир Исаков као и Срђан Дорословачки уместо Јожефа Ф. Варге и нова секретарка Штаба Маријана Ловрић. Одређене изменне претрпела је и Изборна комисија, Жолт Ловаш је нови заменик секретара као и Школски одбор Економско-трговинске школе. Поред ових одлуке СО Бечеј је потврдила и измене у финансијским плановима за Центар за социјални рада и ПУ „Лабуд Пејовић“

Самој седници претходила је и измена дневног реда непосредно пред само одржавање седнице јер је пред одборнике пристигла и документација о продаји још две некретнине у јавном власништву општине Бечеј и то једне парцеле грађевинског земљишта на Петровоселком путу и објекта у улици Уроша Предића у којем је раније била испостава Дирекције за изградњу града и касније креће време дирекција „Потисја“. Ове две некретнине су продате за 18.2 милиона динара.

Парцела на петровоселском путу продата је фирми Real Estate Equipment са седиштем у Бечеју у Новосадској 10 чији је правни заступник Шандор Букман. Исти правни заступник се помиње и код фирме која је купила зграду у Уроша Предића овог пута фирме HEB Solutions DOO.

О овој продаји након завршетака седнице председник општине Драган Тошић је рекао:
„Продата је парцела која се налази негде код Лукоила, имали смо потенцијалних инвеститора који тамо планирају да почну градњу и продата је још једна некретнина у улици Уроша Предића. Општина Бечеј ће на овај начин приходовати 18.2 милиона динара што мислим да је јако добро. Ми ћемо опет из тих средстава моћи да купимо одређене локале и објекте у општини Бечеј који су нам потребни. Планирамо наредне године у буџету да предвидимо средства да све оне објекте у којима имамо 70 посто власништва и где неко физичко лице или нека фирма имају 30 посто откупимо од њих или да им понудимо да они откупе од нас и да имамо чист простор да располажемо са 100 посто власништва. На тај начин би решили и да у све оне објекта који су због нерешеног статуса у лошем стању општина уложи средства и да их реновира и среди да могу да се користе. За све то што ми планирамо да радимо потребна су нека средства и мислим да је ово добар потез који смо урадили мислим да ћемо већ за две три недеље изаћи у јавност са информацијом о томе које објекте и локале општина жели да купи.
Када је у питању објекат у Уроша Предића то је била зграда која је била у скоро рушеваном стању, наши грађевински инжењери и пројектанти су изашли и када су констатовали колико је потребно улагање дошли смо до закључка да је много боље да тај објекат продамо и да за тај новац уложимо у куповину неког другог објекта који ће тражити мања улагања, које ћемо користити и за издавање на основу чега ће општина опет приходовати. У Бечеју тренутно се доста траже локали али и нама је потребно простора за нека наша јавна предузећа и за делове службе локалној управи која се налази тренутно у скученом простору и коју желимо изместимо на неке друге локације.“

Пред оборнике је на овој седници пристигао и предлог за потврђивање новог мандата директору ЈП „Топлана“ Дејану Вуковићу. О томе како функционише ово јавно предузеће и које су перспективе за решавање нагомиланих проблема у топлани Тошић је рекао:
„Када је „Топлана“ у питању ми се стално трудимо да решавамо проблеме у овом предузећу али требаће још дужи низ година да се ти проблеми реше. Руководство „Топлане“ заједно са Општином Бечеј се труди да се они превазиђу. Имамо ми у плану неку дугорочну причу што се тиче наше топлане а то је она наша бушотина о којој стално причамо и која би већ морала да почне да се експлоатише. То ће бити ускоро јер управио завршавамо пројекте којим повезујемо Спортски центар са том бушотином. Наравно да ће и даље бити проблема са топланом али тако је и у свим другим градовима и мислим да ћемо ми наћи неко решење. За сада имамо вод од геотермалне бушотине до Спортског центра. Циљ тог пројекта био је да Спорски центар користи нашу топлу воду а не воду НИС-а као што је то до сад био случај. Зашто се одужила реализација тог пројекта? Ми смо та средства добили од Министарства за локалну самоуправу међутим пројекат са којим смо конкурисали у Министарству захтевао је да буде измењен и ми смо морали поново да тражимо сагласност Министарства. У првобитном пројекту је планирано да траса иде по коловозу што је било лоше решење и када смо радили тај пројекат пројектанти нису обратили пажњу на то али када смо добили пројекат и када смо видели да ћемо направити вероватно неку штету на саобраћајницама одлучили смо да вод померимо да иде поред. Успели смо то да испројектујемо тако да се не мења износ средстава за пројекат. То је био разлог зашто се касни са радовима, мислим да је сад и јавна набавка завршена и требало би да радови почну за десетак дана. Цена радова је 33 милиона динара које смо добили од Министарства за локалну самоуправу и то је већ уврштено у последњи ребаланс буџета. Тај вод би требало да буде у функцији на пролеће али се неће користити за грејање до следеће грејне сезоне. Биће већ у самом старту у спортском центру то велика уштеда јер овај објекат плаћа 360 хиљада динара месечно за грејање.“


Послали смо општинској управи упит шта је предвиђено да се гради на парцелама које су продате и добили смо одговор од Маријане Ловрић, шеф одсека за имовинско-правне послове при Одељењу за урбанизам.
Парцела под бројем 8047/4 КО Бечеј, која се налази на Петровоселском путу, је градско грађевинско земљиште на коме је планирана изградња објеката самоуслужне перионице са осам боксова и пратеће објекте као што су кафе-бар, радна соба и паркинг места. За некретнину која је у Уроша Предића још се не зна шта инвеститор планира.