Политика

34. седница СО Бечеј: Изабран нови в.д. директора ЈП „Топлана“

Раскид коалиције СНС-ПОКС резултирао је још једном променом на челним позицијама у општини и у јавним предузећима. Наиме, средином прошле недеља досадашњи директор ЈП „Топлана“ Бечеј, који је на то место постављен на предлог ПОКС-а и који је у окто-бру 2021. године поново именован на период од 4 године је поднео оставку писменим путем са образложењем да оставку поноси „из личних разлога“. Због хитности је већ за петак (24. фебруар) заказана 34. седница СО Бечеј на којој су одборници потврдили предлог за разрешење директора Вуковића. На истој седници је на предлог Комисије за кадровска и административна питања предложен и нови в. д. директора ЈП „Топлане“ –  Добривоје Ловрић, дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства, на предлог одборничке групе Српске напредне странке до расписивања конкурса за именовање новог директора, а најдуже на годину дана.

Након што су на претходној седници оставке поднели и заменик председника СО Бечеј мр Ненад Томашевић и заменица секретара СО Бечеј Ирина Кореној Врачарић на овој седници су и усвојени предлози које је потписао председник СО Бечеј Игор Киш да се за заменика председника СО Бече именује досадашњи шеф одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини општине Бечеј  Атила Хорват а за заменицу секретара СО Бечеј Ксенија Гложански, дипломирана правница. Избор за заменика СО Бечеј извршен је тајним гласањем у току седнице.

На овој седници је потврђен и мандат новог одборника у одборничкој групи Савеза војвођанских Мађара након што је на прошлој седници одборница Хермина Јухас поднела оставку. Нови одборник је следећи са ове изборне листе на претходним изборима Ласло Бонифарт.

Дан пред одржавање седнице на сајту општине и одборницима и медијима је стигла и допуна дневног реда па се тако на новом дневном реду нашао и предлог Одлуке о приступању изради Плана развоја општине Бечеј за период од 2024. до 2030. године.

Претходни План одрживог развоја истекао је још крајем 2020. године и од тада Општина Бечеј нема важећи план одрживог развоја. У складу са Законом о планском систему Републике Србије неопходно је да општина Бечеј започне са израдом новог.

Предвиђено је у Одлуци да се овим Планом дефинише визија одрживог развоја општине Бечеј као и да се дефинишу приоритетни циљеви и одговарајуће мере „за унапређење квалитета живота грађана општине Бечеј, подстицање економског развоја, смањење сиромаштва, пружање квалитетне здравствене заштите и образовања, поштовање људских и мањинских права обезбеђење једнаких услова за све грађене општине Бечеј“. Према овој одлуци коју су одборници једногласно усвојили председник општине Бечеј ће формирати тим за координацију као и састав тематских група за различите области које ће бити обрађене у овом документу. Такође у одлуци стоји да је рок за израду Плана 31.10.2023. године.

О генералном плану …

Драган Ковачев, члан Општинског већа задужен за привреду и заштиту животне средине је у разговору са новинарима подробније представио Одлуку о приступању изради Плана развоја општине Бечеј и који су следећи кораци у том процесу и шта тачно би требало да садржи овај план.

„Ово што је данас што се десило на Скупштини је тек први корак за израду тог генералног плана развоја општине Бечеј. Радићемо га у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Бачка која има доста искуства у тим пословима пошто је и са неким суседним општинама радила на тим плановима. Мислим да ће то бити једна успешна сарадња. Без обзира на ову сарадњу ми сами морамо најпре формирати једно координационо тело јер морамо тимски радити на изради тог плана, то је веома велики посао, захтева пуно времена и пуно људи и обухвата све сегменте друштвеног живота и развоја локалне заједнице. Морамо оформити такође и једно тело које ће радити на анализи овог последњег пописа становништва, та демографска кретања која су се десила од једног пописа до другог свакако су смернице како направити тај план развоја. Сада се већ полако појављују први извештаји са тог пописа који су на жалост прилично негативни, смањује се популација. Пре него што кренемо у израду плана треба да се уради та анализа демографских кретања која ће нам бити основа за доношење Плана. За сада неки законски рокови не постоје за израду али нас време свакако гази па мислим да ћемо морати брзо да радимо и да пре краја године ставимо документ на јавну расправу. Наравно и целокупно становништво, цивилне организације и сви остали чиниоци друштвеног живота ће бити укључени и позвани да кажу своје мишљење и тек након тога ћемо моћи да усвојимо тај генерални План. То је важан стратешки документ који се доноси на дружи период и мора бити веома озбиљно урађен. Трошкови израде плана, односно то су углавном средства која ће бити пребачена Регионалној развојној агенцији Бачка за њено учешће у изради плана,  су милион динара и та средства су већ обезбеђена на позицији у буџету општине Бечеј за 2023. годину.“ – рекао је Ковачев и додао да у складу са овим Планом развоја биће усвајани и сви остали планови у наредном периоду. Према методологији како се ради овај План већ садржи и предвиђа све остале методологије за израду појединачних планова из различитих области, то је, у ствари својеврсна разрада плана.

На питање новинара да ли ће овај генерални план имати и свој финансијски план и да ли ће дефинисати и буџетске ставке које се односе на реализацију активности које су дефинисане у плану Ковачев је рекао:

„Да, то је и услов за квалитетну евалуацију тог плана, тако се контролишу остварени циљеви, ти финансијски подаци су веома битни и наравно да ће све то бити и транспарентно и да ће бити презентовано јавности.“ – рекао је Драган Ковачев.

На питања новинара због чега јавности никада није достављен било какав извештај о томе шта је  урађено и реализовано из претходног плана (од 2013. до 2020. године) Ковачев је рекао:

„Слажем се, мислим да једна квалитетна евалуација и тог плана мора да се одради. Ми смо кренули у израду те евалуације и дошли смо до неког нивоа али оно што свакако нисмо урадили је да то презентујемо јавност. Свакако да израда овог новог плана мора бити на бази евалуације старог тако да ћемо морати да ту евалуацију коју смо кренули да радимо завршити пре него што почнемо да радимо нови План.“

О томе колико овакви локални планови могу да буду валидни и одрживи с обзиром да се на државном нивоу доносе планови који у знатној мери утичу на локалне планове Ковачев је рекао:

„На део тога свакако можемо да утичемо али наравно да имамо и смернице јер неке ствари се не решавају у локалу. То је тако у животу, ми као локална самоуправа немамо ингеренције да утичемо баш на све.“

У претходном документу, навели су новинари пример, била је предвиђена и ревитализација железничког саобраћаја и пруге али смо у међувремену дошли до тога да сада више немамо ни шине и да је за Бечеј железнички саобраћај потпуно укинут, вероватно заувек. Уз објашњење да је држава пре неколико година пред општину Бечеј ставила предлог да, уколико жели да очува железнички саобраћај на својој територији и то онај део пруге и линије до Новог Сада, сама мора и да је одржава и ревитализује Драган Ковачев је рекао да је то на крају сасвим логично, ако се погледа локални буџет, донета одлука, и реална процена, да бечејска општина нема средстава за то и да је то за буџет општине превелика инвестиција.

„Но, видите шта се сада дешава, баца се акценат на тај друмски транспорт, добијамо овај аутопут од Кикинде до Сомбора  који је за нашу општину од стратешког значаја и пролази поред нашег града и ми тиме директно добијамо излаз на државну границу, то тада када је постојао план за железницу није било у државним плановима.“ – додао је Ковачев. Према његовим информацијама овај пут би требало да се заврши за две до три године.