ВестиПолитика

46. седница СО Бечеј: Изабрани нови чланови Општинског већа

Пред одборницима СО Бечеј су се на овој седници нашле битне кадровске промене у Општинском већу, оставку су поднела три досадашња члана: Драган Ковачев, који је отишао у пензију, др Анђелко Мишковић који је оставку поднео из личних разлога због других обавеза и Далила Дујаковић, такође из личних разлога. На њихово место изабрани су Давид Туфегџић, Бранислав Нешић и Александра Рајић.

Поново је пред одборнике на усвајање враћен и Програм пословања предузећа „Потисје Бечеј“ за 2024. годину јер је претходни пут овај план повучен са седнице. Образложење је било да у плану стоји да је предвиђено повећање цена услуга за 17%. У овом новом предлогу који су одборници усвојили стоји да ово повећање цена није одобрено од стране оснивача и да ће се обрачун за услуге вршити по ценама за 2023. годину.

На 46.седници одборници су усвојили и Одлуку о ангажовању екстерног ревизора за обављање ревизије Завршног рачуна буџета за 2023. годину што је обавеза локалне самоуправе према Закону о буџетском систему и на основу сагласности Државне ревизорске институције.

Пред одборницима се нашао и извештај о раду Туристичке организације Бечеј као и Програм рада ове организације за 2024. годину са финансијским планом. Туристичка је овим програмом најавила да су у фокусу плана рада за ову годину спортски, културни, етно и верски туризам, еколошки и наутички туризам, манифестациони, школски и излетнички и лов и риболов. Туристичка организација је и ове године најавила одржавање манифестација „Бечеј ноћу“ и „Бечеј фолк фест“ као и подршку за остале манифестације које организују друге установе и организације. У програму стоје и плaнирани пројекти као што су: реконструкције шеталишта на Тиси, реконструкција привеза за пловне објекте, реконструкција старе бродске преводнице – Шлајза, изградња туристичке инфраструктуре на Бисерном острву, изградња плаже на Тиси. Укупан износ средстава са којима Туристичка организација располаже на годишњем нивоу је нешто више од 16.5 милиона динара. На позицији за „Бечеј ноћу“ за сада је за ову манифестацију на буџету Туристичке организације предвиђено милион динара.

Одборници су изгласали и План и програм Градског позоришта Бечеј. Укупна средства из општинског буџета са којима располаже Градско позориште су око 25 милиона динара, нешто мање од 10 милиона динара су сопствена средства. Фокус програма Градског по-зоришта и ове године је сопствена драмска продукција, како дечија тако и представе Драмског студија младих и Омладинског драмског студија на мађарском језику који је поново почео са радом. У плану приказивачке продукције Градског позоришта су гостујуће представе током године и током позоришних фестивала, 10-так изложби у Галерији „Круг“, биоскопске представе, промоције, трибине, књижевне вечери, рад АНИП „Ђидо“ и др.

На 46. седници СО Бечеј продате су и парцеле и објекти у власништву Општине Бечеј које су почетком године дате на продају, кућа у Милоша Црњанског 112 продата ја приватном лицу за 3.7 милиона динара, једна од две мање парцеле у Доњем парку у улици Здравка Гложанског за нешто више од 1.1 милион динара, парцела на Србобранском путу где се налазила депонија са два објекта за око 1.7 милиона динара. Такође је објављена и куповина више мањих парцела у Ботри од стране Општине Бечеј.

Пред одборницима СО Бечеј на овој седници нашле су се и оставке, Иване Кекић на место члана УО „Лабуд Пејовић“ као и оставка в.д. директора Центра за социјални рад Радована Јанковића. На ову функцију поново је именована Ивона Божовић. Кадровске промене и других органа управљања Центра за социјални рад, Надзорног и УО, су такође потврђене од стране одборника. На захтев ПОКС-а имено-ван је и нови члан Изборне комисије општине Бечеј из ове странке, уместо Ирине Кореној Врачарић у овој комисији испред ПОКС-а биће Дамир Ристић.

На предлог Дома здравља Бечеј одборници су изгласали и Решење о одређивању доктора медицине за стручно утврђивање времена и узрока смрти умрлих изван здравствене установе и издавање пот-врде о смрти.

Одборници су потврдили једногласним гласањем и да др Молнар Виктор може да истовремено обавља више функција, као одборник у СО Бечеј и као посланик у Скупштини Аутономне покрајине Војводине. На крају седнице председник општине Бечеј др Вук Радојевић је захвалио се на сарадњи досадашњим члановима Општинског већа који су на овој седници разрешени и изразио задовољство што су одборници усвојили његов предлог за нове чланове Већа.

„Оно што овим приликом желим је да пошаљем јасну поруку целокупној јавности општине Бечеј је да је време за младе и перспективне кадрове у Бечеју. Поставили смо данас троје нових младих и образованих чланова Већа који су показали у претходном периоду својим радом, еланом, ентузијазмом да могу да дају допринос развоју општине Бечеј. То је јасна порука свим младим људима  да у општини Бечеј са овом извршном влашћу за њих има места и да су добродошли, да заврше факултете и врате се, укључе се у друштвено-јавни живот и да дају свој допринос даљем развоју Бечеја. То је негде и обавеза свих нас Бечејаца. Александра Рајић је дипломирани психолог на Филозофском факултету у Новом Саду, из биографије се види да је имала разне врсте усавршавања, едукација, завидне резултате, њена област деловања биће образовање и социјална политика. Бранислав Нешић је завршио Пољопривредни факултет у Новом Саду, смер ратарство и повртарство, има искуство рада у привреди, он ће покривати области привреде и пољопривреде, Давид Туфегџић, завршио је Правни факултет у Новом Саду, претежно се бавио омладинским активностима и веома је био активан у Канцеларији за младе и сматрам да је сад време да направи следећи искорак и узме учешћа у извршној власти кроз Општинско веће, његова област деловања ће бити омладина, спорт и туризам и односи са медијима. Далила Дујаковић, чланица Већа задужена до сада за образовање и социјална питања ће бити кандидат, предлог већинског оснивача Општине Бечеј за директора „Потисје-Бечеј“ доо, и то ће током наредне недеље бити реализовано када је заказана Скупштина друштва. Далила Дујаковић је дипломирани правник Правног факултета у Новом Саду, има положен државни испит и правосудни испит. Золтан Фејеш је такође стекао услове за пензију и њему се овом приликом захваљујем на свему што је урадио да унапреди предузеће и комуналну делатност у општини Бечеј. Дане Мандић, досадашњи члан већа задужен за области спорта, омладине и туризма, он ће добити нову област деловања и то ће на мој предлог бити комуналне делатности и инвестиције, нешто што није постојало у досадашњим ресорима у оквиру Општинског већа. Са овим људима желимо да заокружимо овај мандат и да изађемо на предстојеће изборе са младим образованим људима који су спреми да дају свој допринос.“ – рекао је др Вук Радојевић.