ВестиДруштво

Први Еразмус пројекат у ОШ „Север Ђуркић“

Током протекле недеље основна школа „Север Ђуркић“, угостила је две наставнице из Шпаније у склопу Еразмус плус „Job shadowing“ пројекта.

Мариа Хилда Гимено Абардиа и Ремедиос Нино Нунез присуствовале су часовима шпанског и енглеског језика, географије, хемије, као и физичког васпитања, а поред тога ученицима петог разреда који уче шпански као други страни језик откриле неко културно наслеђе Шпаније. Ђаци су слушали и постављали питања о фестивалу ватре у Валенсији, часовима у шпанској школи, и на тај начин показали знање страног језика.

Професорка енглеског језика и координаторка пројекта у ОШ „Север Ђуркић“ школи Јасмина Петровић, открила је зашто је ова врста пројеката важна за ученике, с обзиром да је ово први пут да школа учествује у Еразмус плус пројекту.

Пројекат има изузетан значај за ђаке јер им пружа прилику да прошире своје хоризонте кроз упознавање различитих култура и начина живота, посебно кроз искуство боравка у земљама попут Шпаније. Кроз интеракцију са школским системима других европских земаља, ђаци стичу дубље разумевање различитих образовних пракси. Такође, директна комуникација са изворним говорницима јача њихову вештину и самопоуздање у употреби страних језика. Осим тога, Еразмус+ пројекат подстиче развој свести о припадности европској школској заједници, унапређујући тако међународну солидарност и сарадњу међу младима.“

С обзиром да се ОШ „Север Ђуркић“ нашла на Еразмус мапи пожељних домаћина, Петровић се нада да ће ускоро доћи и до размене ученика.

Слика:  ОШ„Север Ђуркић“