ДруштвоПолитика

49. седница СО Бечеј: Коначно поступак за ликвидацију „Линк-ФТО“

На 49. по реду седници СОБечеј коначно је после неколико година агоније донета одлука о ликвидацији „Линк-ФТО“ чиме је и званично општина Бечеј остала без пољочуварске службе. На једној од претходних седница најављено је да ће општина ипак наставити да финансира пољочуварску службу али на другачији начин: расписан ће бити тендер за услуге пољочуварске службе и биће ангажована фирма са најбољом понудом. У овом моменту још није тендер расписан и током претходних месеци „Линк-ФТО“ је спорадично одржавао службу али су у највећем броју случајева усеви на пољима у бечејској општини су остали небрањени.
Када су у питању јесењи усеви представници локалне сампоуправе (председник општине у неколико наврата на седницама СО, као и члан већа задужен за пољопривреду Анђелко Мишковић) обећали су да ће читава процедура око додељивања послова пољочуварске службе но-вој фирми бити завршена до јесење жетве.
На овој седници СО промењена је и одлука о матичним подручјима општине Бечеј. Наиме, Милешево и Радићевић су прикључени матичном подручју Бечеј, као самостална подручја остали су само Бачко Градиште и Бачко Петрово Село.
Највећу полемику на седници изазвале су две одлуке које обично пролазе на седницама незапажено. Наиме, именовања и разрешења појединих чланова управних и надзорних одбора, као и школских одбора до сада се подразумевало да је прерогатив владајуће коалиције и ретко је покретана расправа о подобности предложених чланова, о неком сукобу интереса или евентуалном непотизму у именовањима. Одборник Милан Бокун („Само локално“) поставио је питања сукоба интереса у именовању члана надзорног одбора у ЈП „Комуналац“ и ЈП „Водоканал“ као и због чега се крши закон јер је предлог за именовање потписан од стране директора што, према тумачењу опозиције, није у складу са законом јер директор не може да предложи председника ни члана надзорног одбора. Милан Бокун је поставио и питање да ли су статути ових јавних предузећа усклађени са законом. Тумачење председника Скупштине, Ненада Томашевића, који је одговорио на ову примедбу опозиције било је да је директор само потписао документ о предлогу као одговорно лице али да је у оквиру предузећа спроведена законска процедура и синдикат запослених је предложио наведене чланове одбора.
Одборник Милан Бокун је на крају седнице поставио и неколико одборничких питања на које на следећој седници би требало да председник Скупштине или председник општине дају одговоре:
– Ко је и за које потребе ангажовао естрадну уметницу Ивану Јордан и да ли је то и колико коштало грађане општине Бечеј?
– Када ће почети најављивана реконструкција ОШ „Север Ђуркић“?
– Ко сноси одговорност за оволико кашњење завршетка улице Милоша Црњанског? (одборник Тари Иштван је поставио и питање да ли ће грађанима који станују у Нестора Џилитова бити надокнађена штета која је настала у току рекострукције улице Милоша Црњанског)
– Када ће се коначно завршити кружни ток Чилаг и колико је гарантни рок за кружни ток на уласку у Бечеј код моста и да ли су пријављена слегања и пуцање асфлата и нефункционалност атмосферске канализације.
– Када ће се средити зелена површина на углу Матије Гупца и Змај Јовине и када ће бити уклоњена трафо станица која је била предмет оштрих критика грађана из овог дела града?