Култура

„Бечеј ноћу“ 2019

Трећи по реду фестивал “Бечеј ноћу“ одржаће се 15. јуна 2019. године на истом месту, на централном бечејском тргу. Овог пута на главној бини и у оквиру главног програма наступиће познати југословенски бенд Парни Ваљак и мађарска сензација Ladánybene 27 zenekar. Улаз на манифестацију Бечеј ноћу 15. јуна на Тргу ослобођења је као и прошле године бесплатан.

Група Парни Ваљак је била предвиђена да наступи још прошле године али је због здравственог стања Акија Рахимовског овај наступ отказан и уместо овог банда наступио је као главна звезда фестивала Бајага са својим Инструкторима. С обзиром да су остали “дужни” Бечејцима један концерт договорено је да они наступе на фестивалу ове године. Парни Ваљак је један од најдуговечнијих састава са наших простора предвођен харизматичним Акијем Рахимовским и Хусеином Хасанефендићем – Хусом. Њихов наступ поклапа се и са одржавањем њихове нове турнеје по региону под називом „Рунда 44“ па ће у Бечеју одржати један од првих концерата. Врхунски музичко – сценски угођај који својој публици пружа Парни ваљак никада не изостаје, те је извесно да ће 15. јуна Бечејци и гости имати јединствену прилику да виде са каквом се снагом бенд враћа на сцену!

,,Радујемо се доласку – очекујте одличан концерт“, поручују кратко и јасно Хуса и Аки Бечејцима!

Будући да је Бечеј општина која са посебном пажњом негује мултикуралност своје средине на манифестацији ,,Бечеј ноћу“ наступиће и мађарска музичка атракција – бенд Ladánybene 27 (LB27). Овај бенд је жанровски reggae/dub/ska профила што гарантује добру забаву и веселу музику. Бечејци су одувек радо слушали ову врсту мизике о чему сведоче и чести веома успешни и добро посећени концерти бендова као што је Дел Арно, ска бендови из Србије и из иностранства који честу наступају у Градском позоришту и др…

У оквиру фестивала “Бечеј ноћу”, одржаће се и други пропратни фестивалски програми од којих је највећи и најзначајнији у Градском позоришту 14. и 15. јуна када ће бити уприличена друга Ревија краткометражног филма на којој ће бити приказано до десет филмова по избору селектора. Расписан је конкурс и фестивал у овом тренутку још прима кракометражне игране, документарне и анимиране филмове, у трајању до 30 минута, снимљене у пероду од 2017-2019. године. Пријава на конкурс траје до 25. маја, а селекција ће бити објављена најкасније до 4. јуна. За Ревију ће бити селектовано до 10 краткометражних филмова који ће се приказивати прве вечери фестивала, односно 14. јуна у башти Позоришног клуба. Селекторка друге Ревије краткометражног филма је Соња Петровић, позоришна и филмска редитељка из Бачке Паланке. Победнику следи награда у износу од 50.000 динара.