ДруштвоПолитика

53. седница СО Бечеј: Трећи ребаланс и кредит за топлану

Седница СО Бечеј, 53. по реду, одржана је у уторак 26.новембра са 10 тачака дневног рада на којем су се поред осталог нашли и извештај реализације општинског буџета  за првих девет месеци и трећи овогодишњи ребаланс буџета. Поред буџетских послова на дневном реду СО било је и оснивања Савета за младе, извештај о раду и план рада Општинског штаба за ванредне ситуације, именовање директора УСКАО “Ђорђе Предин Баџа”, продаја неколико парцела из општинске својине.  Очекивано највише полемике на скупштини изазвала је тачка дневног реда која се односила на задуживање топлане код послвне банке тј. подизање кредита код АИК банке за отплату дугова и друге послове од стране ЈП “Топлана” у износу од 43 милиона динара.

Милан Бокун, одборник “Само локално” је констатовао да је овај кредит и задуживање за Топлану неопходан за фунционисање овог предузећа али да је то и даље пут ка пропадању и одржавање неликвидности овог јавног предузећа које не може ићи у недоглед и рекао да се ускоро мора наћи неко ефикасније решење. Он је такође истакао да ово предузеће већ има један кредит који отплаћује и ако се на то додају субвенције Општине Бечеј постоји оправдана сумња да ће ЈП “Топлана” бити у стању да отплаћује и овај нови. На ове примедбе одговорио је директор ЈП „Топлана“ Дејан Вуковић који је рекао да је подизање овог кредита неопходно за функционисање овог јавног предузећа у наредном периоду и да ће пре него што крене реализација овог кредитног задужења бити завршен и отплаћен онај претходни.

Сва предложена документа одлуке или имановања су на седници СО усвојене одлуком већине.

На самом крају седнице председник општине Драган Тошић је одговорио на неколико следећих одборничких питања  које је на седници још у августу поставио одборник Милан Бокун:

  • Ко је и за које потребе ангажовао естрадну уметницу Ивану Јордан и да ли је то и колико коштало општину Бечеј?
  • Када ће почети најављивана реконструкција ОШ “Север Ђуркић?
  • Ко сноси одговорност за кашњења током радова на реконструкцији улице Милоша Црњанског?
  • Када ће се коначно завршити кружни ток Чилаг, тј прилази овом кружном току?
  • Колики је гарантни рок за кружни ток на уласку у Бечеј и да ли су пријављена слегања и пуцања асфлата и нефункционисање атмосферске канализације?
  • Када ће бити уређена зелена површина на углу Матије Губца и Змај Јовине и када ће бити уклоњена стара трафо станица

Поред ових старих питања одборник Милан Бокун је поставио и питање ко ће бити и ко је одговоран за одржавање ових нових аутобуских стајалишта једном кад буду стављени у функцију и сада док још нису у функцији?

Председник општине Драган Тошич је одговорио да Ивана Јордан грађане Бечеја није ништа коштала јер Општина није била организатор и да то питање треба да се постави њима. Стајалишта ће након изградње и пуштања у функцију одржавати ЈП „Комуналац“. За школу “Север Ђуркић” председник је рекао да су опредељена средства од стране  Канцеларије за јавна улагања али да је тренутно у фази усаглашавања пројектно-техничке документације и да се нада да ће током зимског распуста бити расписана јавна набавка а да ће се следеће године почети са радовима. Када су у питању вишемесечна кашњења током реконструкције улице Милоша Црњанског председник је одговорио да су таква кашњења нормална када су у питању овакви пројекти јер ту се усаглашавају радови неколико извођача али да је та улица сад урађена и лепа а то је сад најважније. Према речима Тошића за кашњења су сви били помало одговорни, од извођача, временских прилика, било је “низ фактора на које није могло да се утиче”. Трг Чилаг је према речима Тошића потпуно завршен, додао је да он не разуме питање и затражио од одборника Бокуна појашњење. За други кружни ток, онај на уласку у Бечеј, председник је рекао да је то озбиљно питање које треба поставити ЈП “Путеви Србије” а да је за измештање трафо станице одговорно ЈП „Електропривреда Србије” и да њима треба поставити то питање. Према његовим сазнањима уклањање ове трафо станице јесте у плану ЕПС-а за ову годину и они имају још месец дана времена да то и ураде до краја године. Када је у питању уређење наведене зелене површине Тошић је рекао да постоји већ израђен елаборат па ће у буџету ЈП „Комуналац“ за следећу годину бити предвиђено уређење те зелене површине.