Друштво

“Наша река Тиса је погодна само за пловидбу”

На пројектној настави ове године из области екологије учествовао је тим гимназијалаца у саставу Михајло Мирослављевић, Ивана Ћућуз, Исидора Живковић, Лазар Шијачић и Љубомир Грчић. Они су као основну тему изабрали да ураде рад на тему загађености вода у бечејској општини. Резултати након анализе узорака воде су преме речима чланова тима веома “шарени”. За овај експериментални део имали су подршку менторке, професорице биологије Катарине Гаврић и подршку Одсека за заштиту животне средине Општине Бечеј на челу са Бојаном Божић.

“Наша река Тиса је доста загађена пре свега због хаваријских ситуација и периодичних тровања живог света у реци. Током овог пројекта закључили смо да је река скоро неупотребљива за било коју другу намену осим за пловидбу. Најчистији узорак воде који смо узели је био из Мртве Тисе код Чуруга док је напрљавији био из Мртве Тисе код Медењаче. Према подацима којима располажемо 2010. године токсичност је била на највишем степену. Постоји благо смањење токсичности а разлог је то што су околни индустријски комплекси и фабрике делимично или чак потпуно зауставили процесе производње. Део овог пројекта биле су и следеће акције: 22. априла (на Дан планете Земље) смо вршили акцију уређења нашег дворишта, дана 22. маја (Дан светског биодивирзитета) са основцима смо ишли до Бељанске баре, 9. маја (Међународни дан птица) смо почели са израдом ових кућица за птице. Данас, 5. јуна (Дан заштите животне средине) ћемо ове кућице поставити у нашем дворишту, у парковима, у школама и вртићима. Данас је предвиђено да уредиитмо и овај наш еко кутак у дворишту али нас време није послужило па ћемо то првом приликом одрадити.” – рекао нам је Лазар Шијачић, један од чланова тима.

Све остале акције које су биле предвиђене за Дан заштите животне средине су због времена померене за 12. јуни, за следећу недељу.