ДруштвоРазонода

10. Олимпијада старих спортова

У Бачком Градишту је одржана јулбиларна десета Олимпијада старих спортова у организацији Бечејског удружења младих. Ова манифестација је од самог почетка замишљена као својеврсни историографски фестивал са идејом афирмације старих заборављених спортских дисиплина које су некада давно биле уобичајене на овим просторима. Игре попут пилцике, ринглања, штулања, канџијања, натезања мосора, лука и стреле, борбе части, џакања, драгача, вранића звуче скоро средњевековно али, не баш тако давно наши паори у овим крајевима још увек су знали да потегну конопац или да заиграју пилцике.
Бачко Градиште је и ове године било домаћин Олимпијаде па се на стадиону ФК „Војводине“ такмичило укупно 17 екипа у 17 дисциплина. Екипно победио је тим под називом „Бачке Ајкуле“ чији су чланови били Жарко Иванов, Младен Стефанов, Милан Живков, Бојан Јовић и Александар Клајић, други су били „Екипа из Стојадина“, а трећепласирана екипа „Михајло Путин“.
Ове године је Олимпијаду посетила и екипа сарадника Географског института из Београда који ради у оквиру САНУ-а. Они су у просторијама МЗ Бачко Градиште одржали предавање „Стари спортови као елемант нематеријалног културног наслеђа“ за заинтересоване мештане и госте. Поред тога они су и организаторима дали неке стручне сугестије и коментаре. Њихове примедбе углавном су се односиле на могућности које ова манифестација још није искористила у смислу повећања видљивости, промоције али и туристичког потенцијала.
Организатори су најавили нову Олимпијаду следеће година али су и рекли да ће се потрудити да усвоје коментаре стручњака и да се за следећу годину потруде да ова манифестација добије значајнију подршку Туристичке организације општине и других релевантних институција који ће уврстити Олимпијаду у стандардну туристичку понуду нашег града.