A gazdák most a túlélésért küzdenek

Az aszály ellenére továbbra is van kereslet földbérlésre, jelenleg ezeknek a szerződéseknek az előkészítésében, valamint a tartományi pályázatok kifizetési kérelmének az elkészítésében nyújt segítséget a szolgálat – tudtunk meg Faragó Enikő falugazdásztól, aki Óbecsén és Péterrévén fogadja a gazdákat.

– Őszre várhatóak a tartományi mezőgazdasági pályázatok, de meglátásom szerint ez az aszályos év a pályázást az elkövetkező 2-3 évre vissza fogja vetni, mert az előkészítéstől a föld bemunkálásán keresztül a vetésig szinte mindent önerőből kell, hogy finanszírozzanak most a gazdák, ami fölemésztheti a pályázáshoz is szükséges megtakarításaikat – nekik most a túlélés lesz az elsődleges céljuk, nem a pályázás. Sokuknak elrettentő példa lesz ez az idei év, nézőpontváltás is várható a termelőknél, akik teljesen új, szárazságtűrőbb fajtáknak a vetésével kísérleteznek majd – mondta el érdeklődésünkre Faragó Enikő.

A falugazdász szerint Óbecse községben kevés gazda köt biztosítást, ez inkább az észak-vajdasági gyümölcstermesztőkre jellemző.

– Az elkövetkező időben ezen a téren is várható változás, ha a biztosítótársaságok kidolgoznak jó ajánlatot a termésbiztosításra. Erre is lehet egyébként tavaszi időszakban pályázni, az állam a biztosítási díj egy részét ugyanis támogatja – mondta el a falugazdász, aki szerdán, csütörtökön és pénteken Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben várja az ügyfeleket, hétfőn és kedden pedig Péterrévén a Tisza Szövetkezet földszinti irodájában 8 és 13 óra között.

F.R.