Óbecse

A művésznő lepedője

Karinthy Frigyes humoreszkjei ihlette kétszereplősdarabot mutatott be Óbecsén a Perem Magyar Színházi Egyesület

Április 16-án bemutató volt az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben: a Perem Magyar Színházi Egyesület A művésznő lepedője címmel mutatta be a Karinthy Frigyes írásai alapján született komédiát.

Mit tehet egy nő, aki képtelen a házassága kalitkájából kilépni? – ezt a kérdést feszegeti a produkció, amelyet Rókus Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a színművésze írt, rendezett és a díszlet is az ő munkája.

Ez a Perem Magyar Színházi Egyesület második produkciója, és mindkét alkalommal egy olyan irodalmi személy köré építettük föl az előadást, akiről mesélni szerettünk volna a közönségnek. Én már mondtam Karinthy Frigyes humoreszket, és bevált a közönségnél, tudják élvez-ni és követni. Annak ellenére, hogy a mondanivaló és a poénok egészen máshol voltak nála az 1920-as évek Budapestjén, mint napjainkban nálunk, azért vannak átfedések – ezért esett rá a választásom. Elolvastam számos humoreszkjét, novelláját, írását, és ezt a sok anyagot leredukáltam nagyjából 20 szövegre. Ki kellett választanom hozzá az alaptörténetet, ez lett Az asszony és az igazság című novellája, ezen felül olyan szituációkat találtam ki e mellé a történet mellé, amelyekben megszólalnak más Karinthy-szövegrészletek, párbeszédek is. A közös munka során a szövegbe Verebes Judit és Rókus Zoltán Fotó: Péter Dijánatermészetesen Verebes Judit kolléganőm is itt-ott belenyúlt – mesélt a darab születéséről Rókus Zoltán.

A Perem első eladása 3 évvel ezelőtt született: a Rügyfakadással Szabó Lőrinc költészetébe és szerelmi életébe kaphatott betekintést a közönség két óbecsei színész, Magyar Zsófia (Szabadkai Népszínház Magyar Társulata) és Rókus Zoltán közös játékának köszönhetően.

Ez az előadásunk mind a mai napig él és még csak most kezdték el igazán keresni. Amikor létrehoztuk, még fénytechnikára sem volt pénzünk, munkafényben dolgoztunk, most viszont Makra Imre közreműkö-désével profi fény- és hangtechnikánk van, fényképeket is megosztottunk az előadásról még a bemutató előtt és werkfilm is készült róla – árulta el Rókus Zoltán.

A kétszereplős darab középpontjában Lujza áll, aki elhatározza, hogy felszámolja régi, unalmas életét és újra egyedülálló lesz – válni akar a férjétől. Az előadásban Lujza szerepét Verebes Judit, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze, Rókus Zoltán volt évfolyamtársa alakítja.

Nagyon jó és egy kicsit nosztalgikus élmény is volt együtt dolgozni Zolival. Mi osztálytársak voltunk a színművészetin, ami elég komoly közös múltat jelent, hiszen négy éven át és a mesterképzés alatt is sülvefőve együtt voltunk, így alaposan megismertük egymást szakmailag és emberileg is. Érdekes, hogy amikor felvételiztünk, a második körben közös páros jelenetet osztottak rá, és bár a diplomaelőadást nem együtt csináltuk, de egyszerre védtük meg a diplomamunkákat, és ez is egy nagyon szép emlék vele kapcsolatban. Azóta nem volt alkalmunk együtt dolgozni – ez a pillanat most jött el, aminek nagyon örülök. Barátságokra szokták azt mondani, hogy ott folyatódnak hosszú idő után is, ahol egykor abbamaradtak, és ez most nálunk is így van. Jól működtünk együtt, emlékeztünk egymásra, a reagálásainkra, a  gondolkodásmódunkra – nagyon jó és kreatív közös munka volt. A szöveget is nagyon izgalmasnak találtam: az általam alakított karakter olyan sokféle volt, hogy először nem is tudtam eldönteni, milyen is ez a nő? Próbálkoztam több irányból megközelíteni, jöttek elő rutinból is bizonyos figurák, de idővel rájöttem, hogy most egy kicsit bátrabbnak kell lennem. Ebben a szerepben nyugodtan lubickolhatok! – nyilatkozta Verebes Judit.

A Művésznő lepedője című előadás létrejöttét az óbecsei önkormányzat és a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkárság támogatta.

F.R.