Óbecse

A szakkörösök mutatkoztak be Péterrévén

Hímzők (Kalapos Lívia, Kiss Márta, Horváth Mária, Földesi Teréz és Pozsár Franciska) és a hímzéseik

Magyarország Nemzeti Művelődési Intézete 2021-ben indította el a Kárpát-medencében a Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért programot, amelyhez a határon túli magyar szakköri közösségek már a program indulásától kezdve csatlakoztak. A tárgyalkotó kézműves programhoz Vajdaságban 30 helység több mint száz szakkörcsoportja kapcsolódott be. A hagyományőrző szakkörökön oktatóvideók és szakavatott vezetők segítségével sajátíthatták el a résztvevők egyebek mellett a gyöngyfűzés, a bútor- és tojásfestés, a nemezelés és a kereten való szövés technikáját.

A programhoz 2022-ben a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportja is csatlakozott a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózatán (FERHA) keresztül. Az idén három szakkör: tojásfestés, makramé és hímzés volt, ezeket a szakköröket együttesen Gulyás Magdolna koordinálta. A hímző csoportot Horváth Mária, a tojásfestőket Fekete Melinda, a makramésokat pedig Gulyás Magdolna vezette.

Tojásfestést Csasznyi Magdolna, Horváth Irma, Kulcsár Sarolta, Kalapos Ibolya, Goór Berta, Fekete Melinda és Bozsóki Erzsébet tanult, aki a kiállításon nem volt jelen

A Szakkör program alkotásaiból nyílt kiállítás június 11-én a péterrévei könyvtárban, ahol az intézmény nevében Rab Virág Éva köszöntötte a kiállítókat. A megnyitón fellépett a Dr. Kiss Imre MK Ciripelő tamburazenekara és leánykórusa, az elismerőlapokat pedig a FERHA munkatársa, Nadrljanski Tornai Erika adta át az ügyes kezű résztvevőknek. A 2023 szeptembere óta készült munkákat bemutató kiállítást június 14-éig lehetett megtekinteni.

Csasznyi Magdolna, a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportjának a vezetője elmondta: a szakkör minden évben felújítja ezt a programot, így szeptembertől mézeskalács-készítés, bútorfestés, gyertyakészítés, tojásfestés, gyöngyfűzés és makramékészítés lesz középhaladóknak.

F.R.