ВестиЗдравље

Дом здравља Бечеј: Превентивни прегледи

У Дому здравља Бечеј, на препоруку Министарства здравља а у циљу афирмације превенције у систему здравствене заштите и последњих неколико недеља настављен је серијал бесплатних прегледа за одрасле становнике општине Бечеј.

У току маја месеца овај програм проширен је и на физијатријске прегледе деце. По правилу ови прегледи осим што су бесплатни они се обављају у недељу, без заказивања и без упута.

До сада су рађени кардиолошки прегледи, ултразвучни прегледи абдомена, пулмолошки прегледи, провере хормона жлезда, мерења шећера у крви, крвног притиска, гинеколошки прегледи, интернистички, лабораторијске анализе.

Из Дома здравља кажу да је на почетку био прилично велик одзив грађана па су врло често и у току наредне седмице заказивали прегледа у редовно радно време корисницима услуга који нису стигли на ред. Ових последњих неколико недеља, како кажу, појачано је интересовање за преглед ултразвука абдомена, као и тумор маркер анализа.

Прошлог викенда рађене су ове анализе и било је чак преко 120 пацијената. Такође рађени су и дерматолошки прегледи, односно преглед младежа и промена на кожи, запаљења, влажења, хиперпигментација, депигментација. Урађено је прошле недеље око 50так ових прегледа.

Када су у питању физијатријски прегледи деце, из Дома здравља кажу, да није било превелико интересовање за ове бес-платне прегледе јер се систематски прегледи деце често обављају. Деца имају редове прегледе од рођења на сваке две године, плус прегледе код изабраних педијатара као и саветовалиште за децу које редовно ради у Дечијем диспанзеру. Укупно је било само 11 деце на овим прегледима и то деце која су из околних места где нема педијатра.