Óbecse

Ady, ahogyan eddig még nem hallottuk

Október 17-én este a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben egy nem mindennapi műsort láthat a nagyérdemű. ,,A Dyskurzus” egy olyan zenés, anekdótázós történetnek lett megálmodva, ami elrugaszkodik egy szimpla teadélutáni versömlengéstől.
– Bár a verseket tiszteljük, szeretjük itt mégis egy kicsit kibillentjük őket a komfortzónából és minden elhangzó költeményt helyzetbe hozunk, mégpedig olyanba, amit éppen az előadás megkövetel vagy megenged – mondta Rókus Zoltán az előadás dramaturgja, rendezője és színésze, aki hozzátette – szinte minden magyar ember hallott vagy tud valamit Ady (András) Endréről, akit mi az előadásunkban csak Ady Bandinak emlegetünk. Mégis kevesen tudják, hogy milyen is volt ő valójában. Én sem tudtam. Nagyon hiányos volt a tudásom róla, sőt még a verseit sem igazán szerettem. Ennek az előadásnak a színpadra álmodása előtt rengeteg szöveget olvastam olyan emberek emlékeiből, akik találkoztak, ittak vagy csak beszéltek is Ady Endrével. Ezáltal olyan pikáns szövegek tárultak elém, mintha csak a falu legféltettebb pletykáit hallgattam volna ki. Nagyon érdekesnek találtam, hogy egy olyan megközelítésből fedjem fel a valódi Ady Endrét, mind a nagyközönség, mind a diákok előtt, hogy az pillanatról pillanatra izgalmasabbá váljon a hallgató füleknek.
A szervezőktől azt is megtudhattuk, hogy ebben az előadásban a valódi karakterfejlődés az a nézők fejében megy végig, aminek az elszenvedője Ady. Ő az egyetlen, aki változik a közönség szeme előtt, mindezt úgy, hogy újabbnál újabb titok gördül a nézők elé, természetesen róla. Amikor „megérkezünk” a tetthelyre, azaz az előadás helyszínére, egy kávézóba csöppenünk. Mintha csak egy kávézóban borozgatna a nagyközönség.  Méghozzá az 1913-as Három Hollóba. Ez a történet helyszíne. Ugye a legizgalmasabb történetek és kibeszélések legtöbbször az éjszaka közepén mennek végbe. Többek között „találkozhatunk” Krúdy Gyulával, aki az előadás pörgetőrúgója. Főként azért ő, mert az egész előadás alaptörténeti szálát, az ő általa írt ‚’ Ady Endre éccakái ‚’ képezik. Első pillanatban az előadás egy könnyed estének indul, nem érzünk semmi furcsaságot. Igaz, hogy könnyed, vicces beszélgetések alakulnak, mégis erőt vesz az egészen egy visszafojtott félelem, feszültség. A színészt arról is faggattam, hogy miért pont Ady?
– Első kézen fekvő dolog, hogy száz éve halt meg. Rá emlékezünk főként ebben az évben 2019-ben. Második, hogy egy olyan nem mindennap emlegetett költőről beszélünk, aki forduló pont volt a magyar irodalomban, mégis csak úgy ismerjük, mint az istenes versek szerzőjét. Pedig a modern versírás atyja volt és mindamellett egy bohém. Fiatalok követték akkor az eszméjét, ami miatt nem csak a szakma, de a politikum zsebében is bicskát nyitott. Az egyik versében arcátlanul kimondja, hogy ,,az élet zsibárusok világa”, ami valljuk be, azóta sem változott, sőt… – folytatta Rókus.
Ami biztos, hogy ez a darab nem csak az irodalmat kedvelő közönségnek lesz izgalmas és érdekes, hanem a diákságnak is. A szervezők úgy vélik, ebben a technológiai forradalomban, ahol svájci bicskaként rántja elő mindenki a mobiltelefonját, és merül bele nem saját, hanem valaki más által alakított világba, nehéz fenntartani és egyáltalában beindítani a fiatalok agytekervényeit. Ezért is alakult így ez a történet, hogy minél frappánsabb kis titkokon keresztül ismertessék meg Ady Endre életét és írásait.
Az előadásban felcsendül néhány megzenésítés is, ami Rókus saját szerzeménye. Ez egyben bonyolítja színészi munkáját is, hiszen egy olyan karaktert játszik, aki zenész is egyben, vagyis zongorázni is fog. A dramaturgi, rendezői és színészi játék mellett, már nem tudott több szerepet magára vállalni, így énekesi segítséget Magyar Réka személyében talált, aki egy orfeumi énekesnőt fog alakítani.
További részleteket a Petőfi kultúrkör facebook oldalán tudhatnak meg.

Neobično veče poezije u Bečeju

Povodom 100. godišnjice smrti mađarskog pesnika Adi Endrea, 17. oktobra u MKD „Petefi Šandor“ će biti održano veče poezije. Dramaturg, reditelj i glumac neobične predstave je Zoltan Rokuš, koji sa ovim programom želi da na kreativan način predstavi život i dela legendarnog pesnika.

D.P.