Политика

Акција „Буџет по мери грађана“: Објављени резултати гласања

Овогодишња акција „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“, коју су заједнички организовали као и претходних година Општина Бечеј, тј. локална самоуправа и БУМ (Бечејско удружење младих), завршена је гласањем грађана општине Бечеј последњег викенда у новембру. Већина гласача одлучила се да гласа онлајн али су такође и у свим МЗ на територији општине Бечеј организована и гласања лично. И ове године ја на гласање изашло нешто преко 3000 наших суграђана, но било је скоро стотинак неважећих гласова, углавном су разлози за тако велики број неважећих биле техничке грешке самих гласача који или нису оставили име или нису поштовали пра-вила која су наведена за гласање. Дакле, укупан број гласача био је 2986 на територији целе општине. Тачан број неважећих листића био је 98.

Једна од новина у овогодишњем сумирању резултата акције је и фокус који Бечејски удружење младих који спроводи читав процес има на „родно“ буџетирање, односно на полну заступљеност гласача. На овогодишњем гласању број жена које су гласале је за скоро 200 гласова премашио број мушких гласача. Судећи по свему, наше суграђанке су биле знатно ревносније и заинтересованије. Ипак анализа коју су урадили у БУМ-у показује да је број жена знатно већи у градским месним заједницама него на селу.

Један од пројеката овог удружење који се већ више од пола године спроводи у селима је баш намењен оснаживању жена са села како у својим породицама тако и у процесима за економско осамостаљивање и професионално усавршавање.

О састанцима са грађанима у свим месним заједницама писали смо у прошлом броју као и о приоритетима које су грађани предлагали у разговорима са представницима локалне самоуправе и представницима Бечејског удружења младих. Већина од тих приоритета нашла се и на гласачким листићима.

У Првој МЗ је убедљиво највише гласача изашло на изборе и то 1105: највише гласова добио је пројекат асфалтирања пута иза Геронтолошког центра у насељу „Север Ђуркић“, чак 514. Ово насеље већ другу годину за редом има најбоље организоване гласаче али и не само гласаче. Становници овог насеља су веома добро организовани, сами су урадили веома много на уређењу свог окружења, сложни су док раде и уређују јавне просторе око зграда у насељу али су веома сложни и у дружењу, организовању разних манифестација. На другом месту по гласовима је јавна расвета у Горанском парку а на трећем изградња дечијег игралишта у Малом риту.

У Другој МЗ највише гласова (од изашлих 355 гласача) добио је предлог за санацију дечијег игралишта код канала, друго место је освојио предлог да се асфалтира улица Петефи Шандора а трећа санација дивље депоније.

У Трећој МЗ, односно у Новом Селу гласало је 620 суграђана и то на првом месту за реновирање амбуланте, затим за изградњу кружног тока код православног гробља на србобранском путу док је трећи по реду пројекат по броју гласова био постављање јавне расвете на Тополском путу.

У Милешеву и Дрљану укупно је гласало 45 мештана који су изабрали као први приоритет асфалтирање улица Иве Лоле Рибара, Бориса Кидрича и Лењинове, други предлог по реду са највише гласова је реконструкција тротоара од фарме Маго до амбуланте а трећи санација јавне расвете у селу где год је то потребно.

У Бачком Петровом Селу укупно је гласало 444 мештана. Највише гласова добио је предлог уређења центра села око продавнице Гомекс и апотеке Аполо на почетку улице др Имре Киш, други по реду био је предлог за асфалтирање већег броја улица које воде до плаже на Тиси а трећи постављање видео надзора на уласку у селу и у центру села.

У Радичевићу укупно је гласало 86 мештана за предлоге. Пројекат који је добио највише гласова је постављање дечијег игралишта, други по реду је санација дивље депоније а трећи као и сваке године отварање апотеке у селу.

У Бачком Градишту је 272 мештана гласало за приоритете и то пре свега на првом месту за већ најављен пројекат изградње бициклистичке стазе према Бисерном острву, на другом месту је пошумљавање села а на трећем још један приоритет који се сели из године у годину, санација куглане.

У Пољаници укупно је гласало 59 мештана који су и даље на становишту да им је санација пута ка Бечеју, односно наставак започете санације, најважнији приоритет, на другом месту им је унапређење водоснабдевања а на трећем постављање пречистача за воду.

Комплетну листу приоритета можете да погледате на сајту participativni-budzet.rs. На овом сајту такође можете погледати и све резултате гласања али и извештај о урађеним пројектима  из претходних година.


Представници Општине Бечеј и Бечејског удружења младих одржали су заједничку конференцију за штампу на којој су присуствовали члан Општинског већа Дане Мандић и Александар Ђекић из БУМ-а, на којој је Ђекић најпре саопштио резултате а затим се новинарима обратио и Дане Мандић.

„Када говоримо о овогодишњим резултатима акције „Буџет по мери грађана“ можемо да видимо да грађани највише предлажу асфалтирање улица, уређења дечијих игралишта, уређење јавних површина, генерално, и то је нешто што се поклапа са неким визијама Општине Бечеј и са нашим вишегодишњим плановима. Ми смо за неке од тих пројеката већ започели израду пројектне документације која често у организационом и оперативном смислу зна да представља пола већ урађеног посла. Желим да нагласим да су грађани са 3000 гласова поново заузели један проактиван став у смислу да све оно што представља свакодневне проблеме, односно, замерке у смислу квалитета живота наших грађана треба да представља и приоритет у буџету општине у наредној години. Анализираћемо ове резултате које смо сад добили са гласања, јер морамо да видимо да те резултате када их преведемо у цифре, бројке, колико то заправо износи и колико се то уклапа у суму коју смо ми спремни да распоредимо за тај део буџета за наредну годину. Ја бих само као илустрацију напоменуо да прошлогодишња санација депоније у Милешеву сама је износила више од половине буџета са којим ми располажемо за те инвестиције. Наравно да је нека наша интенција да у наредним годинама у општини Бечеј имамо све асфалтиране или насуте улице, то би сви ми волели, али морамо да будемо и реални, да сваке године урадимо један број улица који је могућ и да о томе информишемо грађане на јавној расправи о буџету за наредну годину.“ – рекао је Дане Мандић.

„Ми смо ову акцију покренули пре нешто више од 5-6 година када смо урадили једно истраживање јавног мњења на којем нам се око 1200 наших суграђана изјаснило да сматрају да немају права на увид у буџет општине. То нам је био иницијални мотив да укључимо грађане у процес доношења локалног буџета у процес доношења одлука. Генерално ми смо задовољни одзивом на ову акцију и ове године, сматрамо да бројка од 3000 грађана који су учествовали на овим изборима за приоритете показује заинтересованост наших суграђана да учествују у овом процесу. Буџет за реализацију приоритета је опет 50 милиона динара као и прошле године, пре свега због мањег прилива у буџета, још од короне је то тако. Али без обзира на то веома је важно де се грађани укључе, да дискутују о приоритетима на састанцима, на друштвеним мрежама, да се организују. Битно је да се што више прича о општинском буџету да читав процес буде што више отворен према грађанима и транспарентан. Данас смо ове резултате доставили локалној самоуправи, очекујемо у наредним данима и нацрт буџета и коначно јавну расправу о буџету која је заказана за 21. децембар у 19 часова. То ће бити још једна прилика где ће грађани моћи да дођу и да директно учествују а продискутују нацрт буџета укључујући и то шта се све од овога, од списка њихових приоритета за које су гласали, нашло у том нацрту.“ – рекао је на крају конференције за штампу Александар Ђекић.