Економија

Река Тиса: Завршена санација бране и преводнице

Поново је успостављен редован речни саобраћај на брани на Тиси након што су завршени радови на уклањању стуба низводно од пристаништа преводнице који је био оштећен.

Међународни пловни правац и саобраћај на Тиси забрањен је пре две недеље када су започели радови да се стуб тежак 75 тона на сигуран начин уклоне. Вредност посла је 20 милиона динара, а сада отварањем преводнице лађари више неће морати да користе каналску мрежу као алтернативни правац. Извођач радова  било је новосадско предузеће «Pro-Industri» а посао је завршен за три дана.

„Дан, сат стајања брода много кошта и у сваком случају бродари су нас стварно звали да се распитују, да добију информације када ће бити оспособљено. Срећом имали смо алтернативни пут. Значи пловидба је могла да се одвија преко канала хидросистема: од Титела, преко Стајићева, Зрењанина, Новог Бечеја и онда се поново улази у Тису.ˮ, рекла је Мирјана Живковић, главни инжењер пловидбе ЈП „Воде Војводинеˮ.

Ово је најважнији хидро-грађевински објекат на Тиси и средином наступајуће године планирани су свеобухватни радови на одржавању преводнице и бране.

„Чим је уочено оштећење ми смо хитно реаговали у смислу да га уклонимо да би пловидба могла безбедно да се одвија, али свакако планирамо активности следеће године да се постави нови стуб. А што се тиче ремонта покушавамо сваких десет година отприлике, десет до петнаест година да се врши ремонт електромашинске опреме и грађевинске опреме на свим преводницама које су у склопу хидросистема Дунав-Тиса-Дунавˮ, додала је Мирјана Живковић.

Међународни пловни пут реком Тисом је поново плован, а иначе на преводници код Бечеја сваке године се региструје око 1200 бродова, лађа и пловила различите намене.

Извор: РТС