Друштво

Активности Канцеларије за младе општине Бечеј – август

Креирање Локалног акционог плана за младе општине Бечеј 

Канцеларија за младе је најдиректније укључена у креирање ново Акционог плана за младе који би требало да се усвоји до краја ове године за период од 2022. 2025. године. Са циљем испитивања ставова и потреба младих који би били у фокусу овог плана направљен је специјални упитник за младе.  Овај упитник служи и за испитивање информисаности и укљученост младих у креирање омладинске политике у општини Бечеј. На основу добијених резултата ће се унапредити активности за младе кроз програмски документ ЛАП – Локални акциони план за младе општине Бечеј, који ће као званичан документ бити коришћен као основа за подршку младима у Бечеју за период 2022-2025.

Упитник је намењен свим младима (између 15 и 30 година) без обзира на то да ли иду у школу, већ раде, да ли су до сада учествовали у активностима Канцеларије или не и то је прилика да искажу своје ставове и потребе и дају предлоге за унапређење подршке младима у Бечеју. 

Упитник је анониман и на добровољној основи, а сви прикупљени подаци приказиваће се збирно. Организатори у КЗМ апеловали су да одговори буду искрени на сва питања како би били подршка за креирање већег броја квалитетнијих садржаја и програма за младе у општини Бечеј. 

За сва питања у вези са упитником млади могу да се обрате у просторијама Канцеларије за младе сваког дана. Упитник се може наћи на линку који је постављен на фејсбук профилу ове организације и двојезичан је. 

Радионица ,“Здраве vs. токсичне везе“

Радионица ,“Здраве vs. токсичне везе“

Канцеларија за младе општине Бечеј организовала је радионицу под називом „Здраве vs. токсичне везе“ коју је водила Оливера Букинац, у четвртак, 25. августа, у КЗМ Бечеј. 

На овој радионици млади су разговарали и кроз дијалог научили да направе разлику између љубави и заљубљености. Сазнали су шта љубав јесте, а шта није.  Кроз конкретне примере из живота научили су да препознају реченице и разговоре који сугеришу лоше али и опасно  токсично опхођење, игнорисања, омаловажавања, злостављања, манипулисања на које могу да налете и који могу да буду део и њиховог искуства. Део радионице је био и да науче да препознају како и када се у везама појављује психичко насиље.  Оно што је такође важно на радионици је било речи и о механизмима како да превазиђу ове проблеме, како да се реше токсичних веза и како да се оснаже да прекину такву везу без већих последица.  

Радионице веге кувања са Даниелом Тепшом

Радионице веге кувања са Даниелом Тепшом

Од 1. септембар Канцеларија за младе почела је и са низом радионица веге кувања са Даниелом Тепшом. Ове радионице ће бити организоване једном месечно наредних неколико месеци. Прва радионица одржана је 1. септембра просторијама КЗМ Бечеј. 

У оквиру куварских радионица, Даниела ће кроз своје једноставне и здраве рецепте представити шта је то битно у веганској исхрани, које су добробити и колико ова исхрана, заправо, може да буде укусна. 

Сви присутни ће имати прилику да учествују у прављењу хране, поред сланог јела биће припремани и десерти у којима ће сви моћи да уживају и окусе их. Поред тога, Даниела је спремна да одговори на сва питања у току радионице. 

Ове радионице нису само намењене младима, не постоји старосно ограничење, али је број присутних ограничен па су организатори замолили да када се објаве термини радионици сви који желе да присуствују се претходно најаве и пошаљу поруку Канцеларији за младе. 

Радионица ,,Јавни наступ’’

Радионица „Јавни наступ“

Канцеларија за младе општине Бечеј, у четвртак, 18. августа у 19 часова организовала је  и радионицу под називом ,,Јавни наступ’’ коју је водила Оливера Букинац. 

Јавно наступање је вештина која се вежба, учи и унапређује. Млади су на овој радионици имали прилику да сазнају шта се крије иза њихове треме и да науче како да је превазиђу када је у питању јавно наступање. Иза треме и несигурности углавном стоје емоције их спутавају па је према речима координаторке ове радионице потребно само мало вежбе и неких научених образаца да се ови проблеми превазиђу. Током радионице разговарало се са младима и са којим погрешним уверењима/предрасудама  сусрећу, шта је то што их спутава у социјалним интеракцијама и исказивању ставова. Поред тога Оливера Букинац показала је учесницима и неколико техника релаксација које могу да им помогну како би унапредили вештину јавног иступања. 

Обележавање Дана младих

Обележавање Дана младих

Канцеларија за младе општине Бечеј је и ове године обележила 11. август Међународни дан младих тако што је у захвалности организовала за најактивније волонтере који редовно у учествују у активностима које организује Канцеларија дводневни програм са забавним садржајем у природи. Млади су у овим активностима, које је спровела КЗМ Бечеј у сарадњи са HSB Бечеј, имали прилику да испробају вожњу сегвеја и костера по улицама Бечеја, Горанском парку и Тиси, ренџера и квадова у шуми поред долме на Тиси, као и да се возе на speed boat-u и суп даскама. 

КЗМ на фестивалу у Сјеници

КЗМ на фестивалу у Сјеници

Представници Канцеларије за младе општине Бечеј су са младима из Бечеја узели учешће у овогодишњој манифестацији ,,Фестивал младих Сјеница 2022” која је организована поводом обележавања Међународног дана младих и трајала је од 10. до 12. августа. Млади из Бечеја на овом фестивалу, који је организовало удружење младих из Сјенице, „Ecoinfinity, имали су прилику да учествују у разним едукативним и креативним радионицама, панел дискусијама, спортским активностима и другом забавном програму као што је пуштање лампиона жеља, DJ наступи и посета специјалном резервату природе Увац. Оно у чему су учесници из Бечеја највише уживали је прилика да се упознају са младима из целе Србије.