Óbecse

Aktuális: COVID-19 hírek

Visszatekintő az elmúlt két hét eseményeire és újdonságaira

Figyelem: A cikk április 12-én íródott, tehát a lap megjelenésének időpontjáig fennáll az adatok változásának lehetősége

Április 12-én 15 órakor az Egészségügyi Minisztérium hivatalos közleményében az állt, hogy addig 3630 személy fertőződött meg koronavírussal. Ebből 146 beteg van lélegeztetőgépen, 2684 páciens szorul kórházi kezelésre. A járvány kezdete óta a halálesetek száma 80. Óbecsén még nincs nyilvántartott koronavírus fertőzéses eset.
Óbecse község településein kezdetét vette a nyugdíjasoknak szánt segélycsomagok kézbesítése. Az alapvető élelmiszereket és higiéniai szereket tartalmazó csomagot minden nyugdíjas megkapja, aki bejelentett lakcímmel rendelkezik község területén, havi nyugdíja pedig nem több, mint 30.000 dinár. A segélycsomagok osztását az önkormányzat képviselői és a községi készenléti csoport önkéntesei április elején Bácsföldváron kezdték meg. Az azt követő néhány napban Óbecse község más településein élő nyugdíjasok is házhoz kapták a csomagot. Az önkéntesek ez esetben is jól látható helyen megjelölt azonosító kártyával rendelkeztek. A csomagok kiosztásába bekapcsolódott maga a községelnök is. Hamarosan segélycsomagokban fognak részesülnek a társadalmilag hátrányos helyzetű családok is. A csomagokat Óbecse Község és a tartományi kormány pénzeszközeiből biztosították.
A község hivatalos honlapján értesítést tettek közzé a szabad mozgásra vonatkozó engedélyek kiadásáról, melyeket olyan személyek igényelhetnek, akiknek a munkájukból, vagy valami más indokolt okból kifolyólag muszáj elhagyniuk otthonukat abban az időszakban, amikor kijárási tilalom van érvényben.
„Ana Brnabić, a Szerb Köztársaság miniszterelnökének engedélyével a rendkívüli helyzet ideje alatt a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veterán- és Szociális ügyek Minisztériuma a Belügyminisztériummal együttműködve felügyelni és engedélyeket fog kiadni a kijárási tilalom ideje alatt” – áll a közleményben a község weboldalán.
A lakosoknak, akik a kijárási tilalom rákényszerülnek arra, hogy elhagyják otthonukat, a helyi önkormányzathoz kell fordulniuk, benyújtaniuk a szükséges dokumentumokat, melyek az engedély kiadásának okát igazolják. Az önkormányzat a benyújtott dokumentumok leellenőrzését követően kérelemmel fordul a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veterán- és Szociális Ügyek Minisztériumához, amit a továbbiakban a Belügyminisztériumhoz küldenek az engedély kiállításának érdekében.
Az állattenyésztőknek a szükséges tevékenységek elvégzése miatt a kijárási tilalom ideje alatt (hétköznapokon 17 és 5 óra között, hétvégén – szombaton 13 órától hétfő 5 óráig) igényelhető engedély a Mezőgazdasági Felügyelőségi Osztálynál.
Engedélyt kérelmezhetnek azok a szülők, akiknek a kijárási tilalom idején engedélyre van szükségük, hogy a gyermeküket el-vagy visszaszállítsák a másik szülőhöz a bírósági határozattal megszabott időponton belül. A helyi önkormányzat a Szociális Védelmi Központtal együttműködésben kérelem benyújtását követően feldolgozza az adatokat a szülőkről, akiknek bírósági határozatban szabályozzák a gyermekük láthatási jogát.
Minden személynek, aki a kijárási tilalom alatt engedélyt kapott, a mozgás során erről tanúskodó igazolással kell rendelkeznie, amely a község honlapján tölthető le.
Azt, hogy kik tarthatnak igényt a szabad mozgásra vonatkozó engedélyekre, miként juthatnak hozzá, továbbá a kérelemhez szükséges dokumentum-sablonokat, bővebb információt és elérhetőségeket megtalálhatnak Óbecse község honlapján, azaz a becej.rs weboldalon. Az említett értesítéseket a kezdőlapon, a COVID-19 bannerra (reklámcsíkra) kattintva tekinthetik meg.
Az Egészségházból továbbra is arra kérik a lakosokat, hogy tartsák be az előirt szabályokat. Maradjanak otthonaikban, csak akkor lépjenek ki az utcára, ha muszáj, mossák a kezüket, fertőtlenítsék telefonjaikat, a kilincseket, a felületeket otthonaikban, és viseljenek kesztyűt, valamint maszkot, ha kilépnek az utcára! Kerüljék a személyes kontaktust, a kézfogást, ölelést. Tartsák a két méter távolságot egymás között.

D.P.