Óbecse

Hasznosan töltött szabadidő a karanténban

Sok fiatal önkéntesnek állt, segít az idősebbeknek

Ahogy arról már több ízben értesülhettek, több, mint 130 önkéntes Óbecse Község készenléti munkacsoportjából, minden nap élelmet és gyógyszert szállít a legidősebb polgárok számára. Közülük a legtöbben diákok, akik a kényszerpihenőt hasznosan szeretnék tölteni. Megkérdeztem három fiatalt, akik az elsők között jelentkeztek a községi készenléti munkacsoportba, miért tartják fontosnak az önkénteskedést.
– Mivel járok dzsúdóra, az edzőm említette, hogy van lehetőség a községünkben arra, hogy jelentkezzek önkéntesnek és segítsek az időseknek ebben a nehéz helyzetben. Én személy szerint nagyon fontosnak tartom, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akiknek szükségük van rá. Bármilyen formában, de mindig mindenkinek jól jön a támogatás, főleg az idősebb generációknak, így én különben is igyekszem kivenni a részem a hasonló aktivitásokban – kezdte meséjét Benkovics Leon. – Amióta tart ez a szituáció a koronavírussal, több alkalommal is elmentem bevásárolni, gyógyszereket felvenni, papírokat intézni, valamint fertőtlenítőszert szerezni a szomszédjaimnak, idősebb korosztályú ismerőseinknek, vagy akik azt igényelték a községi kapcsolattartó központon keresztül. A korosztályombelieknek azt tudom ajánlani, hogy ha csak tehetik, ők is vegyék ki a részüket az önkénteskedésben, ha csak tudnak, nyújtsanak segítő kezet idősebb lakosainknak.
Az önkéntesek jól látható helyen megjelölt azonosító kártyával rendelkeznek. A városi kapcsolattartó központnak intézett minden hívást az első szabad volontőrre irányítják, aki érkezik a kért címre.
– Amikor kihirdették a rendkívüli helyzetet, az idősebb rokonaink, szomszédjaink, ismerőseink megkértek engem és a húgom, hogy menjünk el nekik bevásárolni vagy felvenni a gyógyszereket. Mindig is szerettem segíteni másoknak, nagyon jó érzéssel tölt el, hogy mások számíthatnak rám, főleg egy ilyen nehéz helyzetben. Így mondanom sem kell, hogy örömmel mentem el beszerezni nekik a szükséges élelmiszereket, orvosságokat – meséli Kovács Emese. – Amint tudomást szereztünk a községi kapcsolattartó központról, rögtön jelentkeztünk a húgommal, hiszen így még több embernek tudunk segítséget nyújtani, mindezt biztonságos módon, mivel kaptunk igazoltató kártyát. Ezáltal még inkább megbíznak bennünk. Számomra nagyon sokat jelent, hogy ennyien bizalommal fordulnak hozzánk, kérnek tőlünk segítséget. Ők hálásak, hogy megkönnyítjük nekik ezt a cseppet sem egyszerű helyzetet, én pedig hálás vagyok, hogy hasznosan töltöm a szabadidőm – nyilatkozta a tizenkilenc éves Emese, aki a lakhelyéhez közel, azaz az újfaluban kezdett önkénteskedni.
Óbecse község a facebook oldalán rendszeresen beszámol a készenléti csoport és az önkéntesek aktivitásairól, sőt, képeket is tölt fel. Az önkéntesek között vannak fiatal és idősebb személyek is. Sokan közülük különböző szervezetek, egyesületek, sportklubok tagjai, intézmények képviselői. Vannak, akik már rendelkeznek efféle tapasztalattal, hiszen korábban is végeztek önkéntes munkát, mások először próbálták ki ezt a fajta humán tevékenységet.
– Amikor érvénybe lépett a kijárási tilalom a 65 éven felülieknek, rögtön a nagyszüleimre gondoltam, hogy miként tudnék nekik segíteni – kapcsolódik be a beszélgetésbe Emese húga, Orsolya. – Még aznap felhívtam a nagytatám és megkérdeztem, mire van szükségük a mamával. Rá következő nap az utcánkban lakó idősebb személyeknek is felajánlottuk, hogy szívesen beszerezzük a szükséges élelmiszereket, hiszen egy nyugodt, nem forgalmas utcában lakunk, ahol mindenki ismer mindenkit. Tehát nem volt kérdés, hogy segítsünk a szomszédjainknak. A facebook-on láttuk, hogy a községi oldalon lehet jelentkezni bejegyzett önkéntesnek. Nem haboztunk, rögtön megragadtuk az alkalmat és jelentkeztünk. Szabadidőnk bőven akad most, még az online oktatás mellett is, amit szerettünk volna hasznosan eltölteni. Látva a nagyszüleinken, idősebb rokonainkon és ismerőseinken, hogy ez mennyit jelent nekik és milyen jól esik a törődés, még nagyobb a motivációnk, hogy segítsünk. Ők továbbra is hozzájutnak mindenhez, amire csak szükségük van, mi pedig örömet okozunk nekik egy kis gesztussal – fejezte beszélgetésünket Kovács Orsolya.
Óbecse Község kapcsolattartó központja minden 65 évesnél idősebb polgár számára segítséget nyújt a rendkívüli állapot ideje alatt, az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésében. A 65 évnél idősebb polgárok, akik igénybe vennék ezt a szolgáltatást, minden nap 8 és 20 óra között kérhetnek segítséget a 0800-021-100 és 064/8491-851 telefonszámokon. Amennyiben olyan önkéntesre lesz figyelmes, aki nem rendelkezik azonosító kártyával, és aki hívás nélkül érkezett – kérjük, jelentse a községi kapcsolattartó központnak vagy a rendőrségnek.